Må 5-årige ikke få broccoli? Se hvad børnene får serveret på Udrejsecenter Sjælsmark

0
5078
De kogte broccoli er forbeholdt 0-2-årige på Sjælsmark. men der er meget andet på menuen for de større børn, viser menuplanen for udrejsecentret.

Faktamediet TjekDet har fået aktindsigt i menuplanen for Udrejsecenter Sjælsmark, som i sidste uge kom i skudlinjen, da en far offentliggjorde en video, hvor hans 5-årige søn får nej til broccoli og kartofler. Menuen lyder på bl.a. kylling og lam – og mellemmåltider og madpakker

“Hvem har bestemt, at det skal være sådan, at de næsten udsultes”. “Man skal åbenbart være under tre år for at få grøntsager”.

Forargelsen har været stor, efter at faderen til et barn på Udrejsecenter Sjælsmark i sidste uge offentliggjorde en video fra kantinen på Sjælsmark, hvor hans fem-årige søn får nej til at få broccoli og kartofler. De to slags grøntsager er forbeholdt børn på 0-2 år, lydr forklaringen fra en ansat i kantinen.

Dét fik de sociale medier til koge over. Med foreningen Sjælsmarks Venner som mellemkomst, blev videoen delt massivt på de sociale medier, og blandt reaktionerne var det socialdemokratiske folketingsmedlem Mette Gjerskov, som skrev at ”vi har skabt et monster på Sjælsmark” og tidligere SF-folketingsmedlem Øslem Cekiz, der retorisk spurgte på twitter:

”Er det den ordentlighed, som statsministeren talte om i sin nytårstale”.

Videoen med den 5-årige:

Der er dog mange andre muligheder for at børn og voksne kan spise sig mætte på Sjælsmark. For udbuddet af mad er varieret med flere retter hver dag, og der er mulighed for, at børn kan få mellemmåltider og spise brød fra kantinen i løbet af dagen.  Det viser et faktatjek af madforholdene på Sjælsmark, som mediet TjekDet, der udgives af Mandag Morgen, har foretaget.

Læs TjekDet: Hvad får børn på Sjælsmark egentlig at spise, når de nu ikke må få kogte kartofler?

Madpakker og mellemmåltider

TjekDet har fået aktindsigt i menuplanen fra Sjælsmark, og her kan man f.eks. læse, at menuen onsdag i denne uge lyder på:

Ma’karona bil’ seni’eh (mellemøstlig pastaret).

Stegt Kylling med pommes frites, humus med chili og baguette.

Madpakke: Pølsehorn med kylling.

Mandag stod den på Arabisk fladbrød med oksekebab og tzatziki og Kyllingefrikadeller med stegte ris med chili, ingefær og humus, og tirsdag var der Churbat Adas (linsesuppe) med kylling, fladbrød og pesto og krydrede lammefrikadeller, stegte kartoffelskiver, fladbrød og aioli.

Samtidig oplyser Kriminalforsorgen, at større børn som den femårige dreng fra videoen, har mulighed for at spise brød fra morgenbuffeten i løbet af dagen, og at de bliver tilbudt tre mellemmåltider, der primært består af frugt, grønt, brød og mælkeprodukter som yoghurt med müsliknas.

Større børn, der skal i skole eller til en fritidsaktivitet, kan også få en madpakke, der kan være lille eller stor. Madpakken indeholder kød, grøntsager, frugt og fra tid til anden pasta, bulgur eller brød.

På dagen, hvor videoen blev lavet, serverede kantinen:

Harirasuppe (mellemøstlige kikærtesuppe) med creme fraiche og fladbrød.

Tagine (nordafrikansk ovnret) med lam, fennikel og kikærter.

Dolmados-vinblade med ris.

For at undgå konflikter

Men hvorfor måtte den femårige ikke få broccoli og kartofler, som han gerne ville have. Det forklarer Kriminalforsorgen overfor TjekDet:

”Det er en praktisk situation, og der er man nødt til at optræde på samme måde hver dag, for ellers kan det blive konfliktfyldt. Det kan forekomme unødvendigt og firkantet, at større børn ikke kan få småbørnsmad, men den skarpe sondring opretholdes ud fra et praktisk behov om mængde og om forudsigelighed og tydelighed for beboerne om, hvilken menu der er til rådighed for at undgå konflikter om forskelsbehandling og forfordeling. Af hensyn til de helt små børns behov for mad, der kan moses, som ikke indeholder for meget salt og så videre, er det nødvendigt at have en særlig ‘menu’ til dem,” skriver Kriminalforsorgen til TjekDet.

“Den skarpe sondring opretholdes ud fra et praktisk behov om mængde og om forudsigelighed og tydelighed for beboerne om, hvilken menu der er til rådighed”

Kriminalforsorgen til TjekDet

Det fremgår af artiklen på TjekDet, at der har været klager fra beboerne over madordningen. Dels har der været kritik af åbningstiderne i kantinen (halvanden time morgen, middag og aften) og dels af indholdet af madpakkerne. I følge ombudsmanden betyder den korte åbningstid, at der er børn, der går sultne i seng, fordi de ikke kan nå at spise i kantinens åbningstid kl. 17.00-18.30.

Læs også: Martin Henriksen advarer om at lempe forhold på Sjælsmark

FAKTA: Ugens menu på Sjælsmark

Kilde: Menuplanen på Udrejsecenter Sjælsmark – fra TjekDet.dk

Mandag den 7. januar

Arabisk fladbrød med oksekebab og tzatziki.
Kyllingefrikadeller med stegte ris med chili, ingefær og humus.
Madpakke: Samosas med grøntsagsfyld.

Tirsdag den 8. januar

Churbat Adas (linsesuppe) med kylling, fladbrød og pesto.
Krydrede lammefrikadeller, stegte kartoffelskiver, fladbrød og aioli.
Madpakke: Focaccia med oksekød.

Onsdag den 9. januar

Ma’karona bil’ seni’eh (mellemøstlig pastaret).
Stegt Kylling med pommes frites, humus med chili og baguette.
Madpakke: Pølsehorn med kylling.

Torsdag den 10. januar

Oksekødboller med stegte ris med peberfrugt, porre og broccoli.
Stegt laks med lime, chili, koriander, kartoffelbåde og aioli.
Madpakke: Pirog med oksekød.

Fredag den 11. januar

Shakriya (mellemøstlig yoghurtret), ris, blomkål, røde bønner og majs.
Moussaka med auberginer, bulgur med grøntsager og fladbrød.
Madpakke: Pølsehorn med kylling.

Lørdag den 12. januar

Kefta-kebab, stegte kartofler, humus med chili og fladbrød.
Kalkungryde med mangochutney, kokosmælk, ris og naanbrød.

Søndag den 13. januar

Adas bi Silke (suppe med linser og spinat) med kebab, ris og fladbrød.
Krydret Bøf Stroganoff med kartoffelmos og bagte gulerødder.