Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Karina Adsbøl vil lave høring med eksperter om hadforbrydelser mod homoseksuelle. ”Vi må se på, om der skal strammes op i loven,” siger hun

På tre år er antallet af hadforbrydelser mod homoseksuelle og transpersoner næsten tredoblet i Danmark. I 2015 var der 31 anmeldelser om hadforbrydelser, i 2016 var der 45 anmeldelser og i 2017 var der 81.

Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet, som Berlingske omtaler. Oplysningerne har chokeret på Christiansborg, hvor et politisk flertal nu vil sætte fokus på had mod homoseksuelle.

En af de politikere, der er stærkt bekymret over udviklingen, er Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Karina Adsbøl. Hun vil nu indkalde til en høring, så eksperter kan komme med bud på en forstærket indsats mod hadforbrydelser.

”Det er altid svært at lovgive mod folks dårlige opdragelse og moral. Men der er grund til at invitere eksperter ind på området for at se, om der kan gøres noget lovgivningsmæssigt. Vi må se på, om der er nogle gråzoner, der skal strammes op,” siger Karina Adsbøl.

Omringet og slået ned

I Berlingske beskrives flere sager om chikane mod homoseksuelle, og den 32-årige Bjarke Serritslev fortæller sin historie om at blive råbt ad og udsat for bold på grund af sin seksualitet.

”Pludselig var vi omringet af 12 personer, der råbte af mig. Det næste, jeg husker, er min venindes stemme, der fortvivlet råber, at jeg er død. Det viser sig, at jeg var blevet slået i baghovedet med en genstand,” fortæller han om et overfald på gaden i København.

En anden homoseksuel, Ole Petersen, fortæller om en gruppe andengenerationsindvandrere, der chikanerede ham, når han var på arbejde på sin daværende arbejdsplads, en butik i Kolding Storcenter. De kom ind i butikken og svinede ham til eller gjorde grin med ham. En dag blev der kastet en flaske efter ham, da han gik på gaden.

”Jeg fik et sug i maven, når jeg så dem komme ind ad døren. Det var følelsen af, at noget ubehageligt skulle ske. At jeg skulle ydmyges igen”, fortæller han.

“Det næste, jeg husker, er min venindes stemme, der fortvivlet råber, at jeg er død”

Bjarke Serritslev, homoseksuel, til Berlingske
Berlingske skrev tirsdag om stigningen i hadforbrydelser, der nu får DFs Karina Adsbøl til at tage initiativ til en høring med eksperter.

DF: Fuldstændig uacceptabelt

Karina Adsbøl finder historierne rystende.

”Det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg fatter ikke, at folk gør så noget, men der er åbenbart nogen, der har så dårlig moral. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på området,” siger hun.

I Berlingske siger professor ved det juridiske institut på Syddansk Universitet, Sten Schumburg-Müller, at lovgivningen på området grundlæggende fungerer godt og fornuftigt. Så er der noget I kan gøre politisk?

”Det er fint, at professoren mener det. Og det er muligt, at lovændringer ikke kan gøre det. Men så er det måske oplysningskampagner eller andet, vi skal lave. Ofrene for de her forbrydelser skal i hvert fald mærke, at vi politikere tager deres problem alvorligt,” siger ligestillingsordføreren.

“Jeg fatter ikke, at folk gør så noget, men der er åbenbart nogen, der har så dårlig moral”

Karina Adsbøl, ligestillingsordfører (DF)

S-ordfører: Brug for klare linjer

Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen mener bl.a., at der er problem med ytringer på nettet. Som når en læser i Berlingskes kommentarspor skriver at ”det er totalt perverst og ulækkert” om homoseksualitet.

”Der er mange udsagn på nettet, som ikke er direkte personrettede, men som går på homoseksualitet generelt. Det er holdningstilkendegivelse, og den type ytringer kan godt havne i et grænsefelt i lovgivningen. For er det ytringsfrihed at kunne sige den slags. Eller er det diskrimerende overfor en bestemt gruppe mennesker. Vi skal sørge form, at der fra politisk hold er helt klare linjer på det område,” siger Trine Bramsen til Berlingske.