Østrig opgiver stram migrationspolitik

0
1998
Regeringsforhandlinger i Østrig mellem de konservative med Sebastian Kurz (nr. to fra venstre) i spidsen og De Grønne. Miljøpartiet, som ønsker lempelser af udlændingeloven, står til at få tre pladser i regeringen. Lederen Werner Kogler ses som nummer to fra højre. Foto: ALEX HALADA / AFP

Første skridt er at give afviste asylansøgere en læreplads og dermed lov til at blive. Der er tale om 700 mænd, der dermed rykker foran 30.000 østrigere, der venter på en læreplads

Østrig er på vej til at få en ny regering efter valget og højst sandsynligt får miljøpartiet De Grønne tre ministerpladser. Men selvom der ikke er aftale på plads endnu, har partiet allerede fået indrømmelser. Fra onsdag i denne uge kan afviste asylansøgere, der kan få en læreplads, blive i alpelandet.

Aftalen passer begge parter i den kommende regering. De Grønne har længe ønsket at åbne grænserne for flere, mens de konservative med deres tætte forhold til arbejdsgivere gerne vil sikre ny arbejdskraft til industri og håndværk. Den administrative beslutning ventes at blive bekræftet af parlamentet i Wien og dermed ophøjet til lov.

Foran ens egne

Eneste kritik kommer fra det indvandringskritiske Frihedspartiet. Partiet var en del af regeringen inden valget og sikrede en klar politik i forhold til migration. Dets leder Norbert Hofer kalder sagen et forræderi mod Østrig og østrigerne.

Dels vil de år, migranterne er i lære, tælle i forhold til at få en egentlig opholdstilladelse. Dels presser de så østrigske borgere og andre, der lovligt bor i landet, væk fra lærepladser. I øjeblikket venter 7000, der lovligt er i landet, på en læreplads – og samtidig er der 30.000 arbejdsløse, der aktivt søger ind på uddannelser og som kan få brug for en læreplads.

Sagen har vakt voldsom debat i de østrigske medier. Et mindretal finder at man skal give plads til folk, der vil og kan arbejde. Det store flertal kritiserer ændringen som en naiv holdning til indvandring og mange mistænker de økonomiske motiver, som især de konservative kan have her.

Ændringerne kommer i øvrigt netop som Tyrkiets magtfulde præsident Erdogan er på besøg i nabolandet Ungarn. Her har han gentaget sine trusler om åbne grænserne, så de mere end fire millioner flygtninge og migranter i landet kan søge videre mod EU-landene.