München: Voldeligt opgør mellem familier, der kun på papiret er flygtninge fra Ukraine

0
1746
Flygtninge fra Ukraine ankommer til Tegel-lufthavnen i Berlin. NB: Personerne på billedet har IKKE forbindelse med sagen fra München. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Lørdag nat var der et stort slagsmål på et flygtningecenter i München. Opgøret skaber fornyet tvivl om, hvorvidt alle de, der flygtede fra Ukraine, faktisk er ukrainere

I weekenden har byen München ikke mange medarbejdere på arbejde ved byens flygtningelejre. Så da et slagsmål startede, kunne medarbejdere blot tilkalde politiet og hele sagen eskalerede. Til sidst var et halvt hundrede personer bevæbnet med jernstænger og stole involveret.

Politiet har overfor tyske medier beskrevet opgøret, der endte med at en snes personer måtte lægeligt behandles, som et opgør mellem klaner eller storfamilier. To mænd er anklager for deres rolle i volden, der endte med at 30 voksne og 70 børn blev flyttet til en anden lejr. Ved en anden flygtningelejr var der samme dag et seksuelt overgreb på en femtenårig pige.

En travl dag for politiet, men ikke for journalisterne. For episoderne bliver kun dækket som notits af de gamle medier, der ellers flyder over med historier om hvor godt ukrainerne bliver modtaget – og opfører sig. Kun boulevardavisen Bild går videre.

Nye, falske pas

En af avisens normalt velinformerede kilder i politiet, som Bild vælger at give dæknavnet Beate P., siger ligeud at opgøret ikke var mellem ukrainerne.

”Kun en brøkdel af dem i lejrene er virkelig ukrainske flygtninge,” siger Beate P., der fortæller at lejren er domineret af storfamilier med en sinti eller roma baggrund.

”De har spritnye ukrainske pas, der også er ægte. Der er en i Ukraine, der lige nu tjener en formue,” siger kilden videre.

Avisens historie bliver delvist bekræftet af de tyske myndigheder. Tolke har nemlig bemærket, at en del af flygtningene ikke taler ukrainsk. Hedwig Thomalla, der er talskvinde for socialmyndighederne i München, siger: ”Der er nogle af de flygtede familier, der indbyrdes taler på Romanes, romaernes sprog.”

Thomalla bekræfter også avisens oplysninger fra politiet om, at netop de grupper har hærget lejrene. På hendes embedsmandssprog hedder det:

”Faktuelt er det sådan, at det forhold til at bruge faciliteterne, som nogle af de anbragte lægger for dagen, har skabt udfordringer for rengøringspersonalet.”

Kilder: Süddeutsche, Bild