Morten Østergaard varsler systemskifte: Slut med stram udlændingepolitik

0
4838
Morten Østergaard fra De Radikale holder partiledertale på Hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Den radikale leder sprudler af selvtillid efter sidste uges valgsejr og bebuder, at der skal gøres op med både udlændingestramninger og symbolpolitik

Dansk Folkepartis ledelse har flere gange advaret om, at den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen vil blive tvunget til at slække på den stramme udlændingepolitik, hvis hun skal basere en kommende socialdemokratisk regering på støtte fra Det Radikale Venstre.

Skulle nogen være i tvivl om hvorvidt det kommer til at holde stik, så skal de bare læse den tale, som den radikale leder Morten Østergaard netop har holdt på Folkemødet på  Bornholm. Her gør Østergaard helt klart, at Folketingsvalget, hvor de radikale gik otte mandater frem til 16 mandater og hvor rød blok fik flertal, har banet vejen for et ”systemskifte” i dansk politik. Det systemskifte vil de radikale bruge til at gøre op med udlændingestramninger og “symbolpolitik” som f.eks. burkaforbuddet.

”Den 5. juni 2019 blev befrielsen fra en værdikamp, der slog fejl, et ekspertopgør, som gik skævt, og en opstramning af udlændingepolitikken, som løb fuldstændig løbsk,” sagde Morten Østergaard i talen, som blev holdt kort efter den officielle åbning af Folkemødet.

“Den 5. juni 2019 blev befrielsen fra en værdikamp, der slog fejl, et ekspertopgør, som gik skævt, og en opstramning af udlændingepolitikken, som løb fuldstændig løbsk”

Morten Østergaard, radikal leder

“Stram, strammere og strammest”

Set med radikale briller er den nuværende udlændingepolitik et resultat af en fejlslagen kurs, som blev sat i gang, da Venstre overtog regeringsmagten i 2001. Dengang gik statsminister Anders Fogh Rasmussen i gang med at stramme op på dansk udlændingepolitik sammen Dansk Folkeparti og DFs leder Pia Kjærsgaard:

”Fogh og Kjærsgaard startede en opstramning af udlændingepolitikken. Men vi endte i symbolpolitisk kviksand. Der gik ”stram, strammere og strammest” i udlændingepolitikken, og problemer der i forvejen var store blev endnu værre. Fordi gak-gak-lovgivning som håndtrykslov, integrationsstop og en udvisnings-ø til 759 mio. kr. blev dagens orden,” sagde Morten Østergaard på Bornholm.

Morten Østergaard under sin tale på Folkemødet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Det skal der gøres op med, fastslår han. For selv om Mette Frederiksen og Socialdemokratiet har sagt både før og efter valget, at den stramme udlændingepolitik skal videreføres, har Morten Østergaard helt andre ideer.

Som han sagde på Folkemødet:

”Vi har nu en gylden mulighed for at gøre op med systemskiftet fra 2001 og drive Danmark fremad. Fordi vi igen tager fat på de største problemer først. Væk med den meningsløse symbolpolitik og de tossede regler, som bestemmer, hvad tøj vi må gå i, hvem vi må gifte os med, og hvordan vi skal hilse på hinanden. Jeg vil tilbage til, at politik igen gør en positiv forskel i menneskers liv. Tør vi, kan vi skabe et nyt systemskifte i Danmark”.

Han siger også sådan her:

“Jeg tør godt sige, at valgkampen 2019 blev en befrielse fra noget langt større og mere grundlæggende: En befrielse fra dyr symbolpolitik, der skaber flere problemer, end den løser. En befrielse fra værdier i frit fald og politikere, der er klar til at gøre, sige og mene, hvad som helst for at få magt. En befrielse fra lederskab ved straf og tvang, og fra en ny politisk korrekthed, hvor mennesker forskelsbehandles med afsæt i deres baggrund”.

Hele Morten Østergaards tale kan læses her: Morten Østergaards tale ved Folkmødet

Skaarup er overbevist: Radikale vil få lempelser

Dansk Folkepartis gruppeformand Skaarup og DFs formand Kristian Thulesen Dahl var i sidste uge på et kort høflighedsvisit hos Mette Frederiksen, da hun startede sine regeringssonderinger op. Her sagde Peter Skaarup efter mødet, at han er overbevist om, at Det Radikale Venstre vil få held med at lempe udlændingepolitikken:

”Mødet varede en halv times tid og blev holdt i en gemytlig tone, men den bagvedliggende dagsorden er tydelig. De har ikke tænkt sig at tale med os om udlændingepolitikken. Vi går fra mødet med en klar fornemmelse af, at man vil slække, fordi de radikale vil få et afgørende ord,” sagde Peter Skaarup til ditOverblik.