MORGEN: Syrienskriger får frataget dansk statsborgerskab / Muslimske friskoler vækker igen bekymring

0
2239
IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Syrienskriger får frataget sit statsborgerskab

25-årig dansk-kurdisk IS-kriger har som den første med dobbelt statsborgerskab fået inddraget sit pas, skriver Berlingske

FREMMEDKRIGER | En 25-årig dansk-kurder, der er opvokset på den københavnske vestegn, har i følge Berlingske fået inddraget sit pas og dermed sit statsborgerskab. Det skriver Berlingske. Han er dermed den første, som bliver ramt af den hastelov, som blev vedtaget 24. oktober.

»Jeg har fået beskeden i går og overbragt den til min klient, som selvfølgelig er særdeles ærgerlig over at have mistet statsborgerskabet. Nu vil vi indbringe sagen for retten,« siger Mette Grith Stage, advokat for SK, som han benævnes, til Berlingske.

SK rejste til Syrien som 19-årig. Han har i et interview med Radio 24syv fortalt, at han ville ned og kæmpe mod de vantro. Han har i følge Berlingske været på fri fod i Tyrkiet de seneste år.

Kl. 15 har Dansk Folkeparti indkaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) til et samråd om fremmedkrigerne.

Iqra Privatskole i det københavnske nordvestkvarter er en af de skoler, der allerede har mistet sit statstilskud.

Muslimske friskoler vækker endnu engang bekymring

Mange muslimske friskolers værdisæt er langt fra danske værdier, mener DFs uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl

FRISKOLER | 17 friskoler kigges i øjeblikket efter i sømmene. Det sker, fordi Undervisningsministeriet frygter, at skolerne ikke lever op til det såkaldte friheds- og folkestyrekrav. Ud af disse 17 skoler er syv muslimske, og det bekymrer DF’s uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

“7 ud af 17 er trist og bekræfter, at mange muslimske friskolers værdisæt er langt fra danske værdier. Det her er endnu et argument for at få taget støtten fra de muslimske friskoler,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF). Foto: Steen Brogaard

Syrienskriger ansatte fætter i svindelfirma og sikrede fætteren fleksjobydelse

Københavns Kommune betalte fleksjobydelse til ansat i svindelfirma, som var ejet af syrienskriger

SVINDEL | “Det er helt tosset”. Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, i sagen om den såkaldte “Kemal”, der har modtaget fleksjobydelse fra Københavns Kommune, mens han var ansat i et formodet momssvindelfirma, som hans fætter, der også er kendt som dansk syrienkriger, stod bag.

»Set udefra virker det paradoksalt, at en myndighed, kommunen, dybest set betalte en mand for at være ansat i et firma, der tilsyneladende snød en anden myndighed, skattevæsenet. Kommunen bør selvfølgelig screene de virksomheder, som de sender fleksjobbere ud i, men omvendt må jeg også sige, at det er svært for kommunen at gennemskue potentielle svindelselskaber,« siger Dennis Flydtkjær til Information.

Han vil nu have beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at svare på, hvordan man i fremtiden forhindrer lignende sager.

Arkivfoto

Skoleelever læser og regner dårligere

Nationale test for skoleåret 2018/19 viser tilbagegang i læsning og matematik

FOLKESKOLEN | Det går den forkerte vej med danske skoleelevers læsning og matematik. Det viser de seneste nationale tests fra folkeskolen. Målsætningen er, at 80 procent af eleverne skal være gode til læsning og matematik, men i 2018/19 var andelen af gode læsere kun på 72 procent, mens andelen af gode til matematik var 77 procent. For begge fag var der tale om en tilbagegang – i læsning var andelen af gode læsere i 2017/18 på 72 procent og i 2014/15 på 74 procent, og i matematik var andelen 78 procent i 2017/18.

Forskningschef Andreas Rasch-Christensen, VIA University College siger til Jyllands-Posten at resultaterne viser, at folkeskolereformen ikke er kommet i mål med det, der var formålet.

Tweetet fra udlændinge- og Integrationsministeriets “neutrale” pressechef, der vækker opsigt. Tweetet, “som blev skrevet som privatperson”, er nu slettet.

”Neutral” pressechef i ministerium gjorde grin med Venstre-formand

En af regeringens nye pressechefer, der har en politisk fortid, skrev sarkastisk tweet om Jakob Ellemann-Jensen

PRESSECHEFER | Pressechefen i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Pelle Dam, der har en fortid i SF, er røget ud i et stormvejr, efter at han i weekenden skrev et sarkastisk tweet om Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen. Pelle Dam er en af syv nye pressechefer i den socialdemokratisk regering, som beskyldes for at have for tætte politiske bånd til Socialdemokratiet eller ministeren. Derfor vakte det opsigt, at Pelle Dam i weekenden på Twitter skrev sarkastisk om Venstres leder. Pressechefen er nemlig ansat som neutral embedsmand, modsat de særlige rådgivere, som er politisk udpegede.

»Det er et trefoldigt selvmål, han laver. Den er helt gal. Det understreger, at vi havde ret i vores betænkeligheder med alle de ansættelser,« siger professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen til Berlingske.

Pelle Dam har nu slettet sit tweet og beklaget sit ”forsøg på en morsomhed”.

Berlingske har beskrevet, at syv ud af ni nye pressechefer har en fortid i Socialdemokratiet eller har tætte bånd til en minister. Berlingskes artikel om sagen kan læses her. (NB: Betalingsartikel)

UDLAND

Redningsarbejder arbejder ved en bygning i byen Thumane, der blev ødelagt ved tirsdagens jordskælv. Foto: FLORION GOGA/Ritzau Scanpix

Albanien ramt af jordskælv

Mindst seks er døde efter jordskælv tirsdag morgen

ALBANIEN | Mindst seks er døde og 150 er kvæstet efter at jordskælv tirsdag morgen ramte Albanien. Jordskælvet målte 6,4 på Richter-skalaen. Skælvet havde sit epicentrum 30 kilometer vest for Tirana. De største skader er sket i Durrës, der ligger ud til Adriaterhavet. Den ene af de seks, der er omkommet, døde af sine kvæstelser, da vedkommende gik i panik og sprang ud af sit hus. Det er anden gang inden for to måneder, at Albanien rammes af jordskælv.

Labourlederen Jeremy Corbyn fotograferet ved Labours kampagnebus ved et besøg mandg i Renishaw. Foto: REUTERS/Jon Super

Overrabiner: Corbyn uegnet som premierminister

Labours antisemitisme får den religiøse leder af det jødiske samfund til at kalde Labourleder for uegnet som premierminister

STORBRITTANIEN | De mange eksempler på antisemitisme i arbejdetpartiet Labour får nu den religiøse leder af det jødiske samfund i Storbritannien, overrabbiner Ephraim Mirvis, til at erklære Labour-leder Jeremy Corbyn uegnet til at blive premierminister.

”Hvor involveret i at skabe fordomme skulle en leder af Hendes Majestæts opposition være for at blive anset som uegnet for den højeste post? Vil tilknytning til dem, der åbent har opildnet til had mod jøder, være tilstrækkeligt,” skriver Ephraim Mirvis i et indlæg i The Times.

Som ditOverblik tidligere har skrevet, har to jødiske parlamentsmedlemmer følt sig mobbet ud af Labour og i Corbyns første tre år som leder har Labour modtaget ikke færre end 863 klager over antisemitiske holdninger og handlinger. I sidste uge meddelte 21 kendte britiske kulturpersoner, at de ikke vil stemme Labour på grund af antisemitismen.

Læs: Antisemitisme får kendte forfattere til at droppe Labour

POLITISK KALENDER

13:00: Statsministeren svarer på spørgsmål

Spørgetime i Folketinget med statsminister Mette Frederiksen.

15:00: Ministre i samråd om tilbagesendelse af IS-folk

DF har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i åbent samråd om den seneste udvikling i sagerne om Tyrkiets tilbagesendelse af IS-folk til Danmark.

TWITTER & FACEBOOK

DFs udenrigsordfører Søren Espersen går i rette med USAs ambassadør. Læs artiklen på Altinget her:

DF gymnasieordfører Marie Krarup kommenterer på Facebook forslaget fra Dansk Metal om et loft over antallet af studenter for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse: