Trods kritik: Rødt flertal tredobler miljøkrav til landbruget

0
1454
Gyllespredning, den 11. marts 2015. Landbruget skal udlede langt mindre kvælstof i 2020. Det har regeringen aftalt med sine støttepartier. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringen og dens støttepartier fremrykker kvælstofmålsætningerne for landbruget fra 2021 til 2020. Landbrug & Fødevarers formand har kaldt fremrykningen for ”politik når det er værst”

Det kommer som en tyv om natten. Sådan lød kritikken fra Landbrug & Fødevarers præsident Martin Merrild, efter at det kom frem, at regeringen i sit finanslovsforslag overvejede at fremrykke den reduktion af kvælstofforbruget til 2020, som landbruget først skulle have gennemført i 2021.

Martin Merrild advarede regeringen mod planen, som han kaldte ”politik når det er værst”. Men advarslerne er ikke blevet hørt. Mandag præsenterede regeringen og dens støttepartier en kvælstofplan. Den betyder, at målet for kvælstofindsatsen fremrykkes og dermed tredobles i 2020

”Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig. Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning,” siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

3500 tons mindre kvælstof

I alt skal kvælstofudledningen reduceres med – i runde tal – 3.500 tons i 2020. Det betyder, at der næste år skal udlægges 350.000 hektar til efterafgrøder. Det er markant mere end de 250.000 hektar, der oprindeligt var aftalt for 2020.

”Vi er komplet uforstående. Det er politik når det er værst, og vi får ingen gode svar,” sagde Martin Merrild på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning i starten af november.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech har også kritiseret beslutningen:

”Det kan man jo ikke nå. Der er jo lavet markplaner for næste år. Jeg synes simpelt hen ikke det er en rimelig måde at behandle landbruget på,” sagde hun til ditOverblik i sidste uge.

Minister forstår utilfredshed, men…

Fødevareminister Mogens Jensen siger til Landbrugsavsien, at han godt kan forstå, hvis landbruget er utilfredse. Men det er nødvendigt at skærpe kravene, siger han:

”Når vi kan se, at vi ikke nærmer os de mål, vi har, så er vi nødt til at gøre noget. Vi kommer til at se på, hvordan vi kan give landmændene flere værktøjer til at løse de udfordringer, de står med”, siger Mogens Jensen (S).

Aftalen kan læses her: bilag_3_aftale_om_kvaelstofindsatsen_i_2020