DF kalder minister i samråd om berygtet omskæringslæge

0
1451
Arkivfoto

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt kalder sundhedsministeren i samråd om lægen Said El-Batran, som nu kan fortsætte sine omskæringer, selv om myndighederne mener han er til fare for sin patienter

Hvornår kommer lægens retssikkerhed forud for patienternes?

Det er et af de spørgsmål, som Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at svare på i et samråd.

Det sker efter, at den omstridte dansk-palæstinensiske læge Said El-Batran har fået ophævet sit forbud mod at lave rituelle omskæringer på drenge. Selv om Styrelsen for Patientsikkerhed mener, at han er til fare for patienterne.

Styrelsen for Patientsikkerhed kan kun tage autorisationen fra en læge i to år. Derefter skal sagen for retten, hvis en læge skal have frataget sin autorisation i længere tid.

Styrelsen tog autorisationen fra Said El-Batran i 2016. Derefter gik styrelsen i gang med at forberede en retssag. Men sagen faldt til jorden, da den i sidste uge kom for retten i Odense. Dommeren frikendte nemlig Said El-Batran, fordi hun mente, at han fik for lidt tid, da han skulle svare på styrelsens kritikpunkter.

”Varig virksomhedsindskrænkning er et indgribende skridt over for en sundhedsperson, og det fremgår af forarbejderne at der skal sikres en grundig forberedelse af retssag herom,” som det hedder i dommen fra Odense.

Infektioner og forkert bedøvelse

I den konkrete sag betyder det: Said El-Batran fik kun 17 dage til at svare på Styrelsens kritikpunkter, inden han blev stævnet. Det er for lidt, når det handler om fratage hans autorisation for bestandig, mener dommeren.

Derfor kan Said El-Batran nu fortsætte sine rituelle omskæringer. På trods af stribevis af sager om drenge, der har fået infektioner på hans klinik, på trods af klager over fejlagtige doseringer af bedøvelse, og på trods af, at styrelsen har vurderet, at han har opereret under uhygiejniske og snavsede forhold.

”Det skriger til himlen, at der skal gøres noget. Derfor rejser jeg nu sagen i et samråd. Det kan ikke være rigtigt, at lægens retssikkerhed går forud for patienternes sikkerhed,” siger Liselott Blixt til ditOverblik.

”Det skriger til himlen, at der skal gøres noget”

Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeaprti

Hun har endnu ikke et konkret forslag til, hvad der skal gøres:

”Men vi er nødt til at kigge på det nu. Jeg mener, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal have nogle flere muskler. Når der er tale om meget grelle sager, hvor der udvises grov uagtsomhed, er det ikke nok at styrelsen kun kan fratage autorisationen i to år,” siger Liselott Blixt.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Styrelse begik fejl

Hun vil desuden have sundhedsministeren til at redegøre for de fejl, som Styrelsen for Patientsikkerhed har begået i sagen. Ud over at give Said El-Batran for lidt tid til at svare, inden han blev stævnet, har Styrelsen også lavet en anden brøler. Det skete i februar 2019, hvor en medarbejder ved en fejl kom til at skrive til Said El-Batran, at forbuddet var ophævet. Derfor har El-Batran været i gang igen siden februar.

”Det er problematisk, at vi har en styrelse, der laver ikke bare én men to fejl i samme sag. Det bliver ministeren selvfølgelig nødt til at redegøre for,” siger Liselott Blixt.

Muligvis er der sket endnu en fejl i sagen. I 2016 rejste Liselott Blixt sagen om omskæringslægen overfor daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V). Dengang fik hun lovning på en redegørelse. Men denne redegørelse er tilsyneladende aldrig blevet lavet. Liselott Blixt har i hvert fald ikke modtaget den.

Said El-Batran har siden 2001 foretaget rituelle omskæringer af drengebørn i Danmark. Han er tidligere overlæge på Aabenraa Sygehus, men måtte i følge TV 2 Østjylland stoppe her i 2011, efter at han fire gange havde fået kritik af patientombuddet. El-Batran er også blevet indberettet af kommuner og læger i både Esbjerg, Viborg og Kerteminde. Det er sket efter mangelfulde behandlinger.