Vismand: Succeshistorie om flygtninge i job holder ikke

0
3429
Arkivfoto.

Andelen af flygtninge i job er mindre i dag end i 2008, påpeger økonomisk vismand Torben Tranæs i Berlingske

Det går slet ikke så godt med at få flygtninge i job, som det har været hævdet af blandt andet den tidligere borgerlige regering.

I april sagde daværende finansminister Kristian Jensen (V), at det var en ”integrationssucces af dimensioner” og en ”milliardgevinst” at flere flygtninge var kommet i arbejde fra 2015 og frem til 2019.

Men nu gennemhuller økonomisk vismand, professor Torben Tranæs, succeshistorien. Han påpeger overfor Berlingske, at der var flere flygtninge i job i 2008, hvorfra de ældste tal stammer fra.

Dengang var andelen af flygtninge og familiesammenførte, der var kommet i job efter tre år, oppe på 45-48 procent. I andet kvartal 2019 var andelen 42 procent. Det var dobbelt så mange som i 2015, hvor andelen var 21 procent. Men det var mindre end andelen i 2008, og det var mindre end i 3. kvartal 2018, hvor 45 procent var i beskæftigelse.

»Beskæftigelsen for flygtninge efter tre år i Danmark er stadig lavere end i 2008. Vi lykkes i mindre grad med at få dem i beskæftigelse, og det kan skyldes mange ting. En medvirkende faktor er, at vi i dag har at gøre med en større gruppe og formentlig også en gruppe, der er sværere at integrere på arbejdsmarkedet,« siger Torben Tranæs, der også er forskningsdirektør ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Berlingske.

»Beskæftigelsen for flygtninge efter tre år i Danmark er stadig lavere end i 2008″

Torben Tranæs, økonomisk vismand, i Berlingske

Minister: Funktionelle analfabeter

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at forklaringen er, at der er kommet markant flere flygtninge til Danmark, samtidig med at virksomheder har fået nemmere adgang til østeuropæisk arbejdskraft.

Han siger, at særligt de syriske flygtninge er svære at få i job:

”I debatten har man nogle gange fået indtryk af, at de syriske flygtninge alle er arkitekter, men langt de fleste er funktionelle analfabeter, og det gør det jo sværere at få gruppen integreret på arbejdsmarkedet,” siger Peter Hummelgaard Berlingske.