Havde forældrene dansk statsborgerskab og hvad vil regeringen gøre, hvis faderen, som er IS-kriger, viser sig at være i live? Dansk Folkeparti stiller spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren om den 11 måneder gamle dreng, som i sidste uge blev bragt til Danmark fra Al Hoj-lejren
Er faderen død eller bare forsvundet? Havde forældrene dansk statsborgerskab? Sagen om den 11 måneder gamle dreng af to IS-krigere, som i sidste uge kom til Danmark, rejser flere spørgsmål end svar, og det får nu Dansk Folkepartis Peter Skaarup til at stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om sagen.
Drengen blev torsdag bragt hjem til Danmark fra Al Hol-lejren i Syrien, der huser mænd og kvinder med tilknytning til Islamisk Stat og deres børn. Begge hans forældre er ifølge den officielle forklaring dræbt, og han bor nu hos sine bedsteforældre i Danmark. Moderen var en dansk-somalisk kvinde, der som 19-årig rejste til Syrien i 2015. Hun blev ifølge Weekendavisen dræbt 17. marts i år, da et missil ramte det hus, hvor hun opholdt sig med drengen. Huset lå i byen Baghouz, hvor de sidste IS-krigere forsøgte at holde stand mod koalitionens angreb.
Forældre ikke danske statsborgere
Berlingske skrev fredag, at “det afdøde forældrepar ikke var danske statsborgere, men det er drengens morfar”. Samme dag skrev Politiken, at kvinden fik frataget sin permanente opholdstilladelse i 2015, da hun rejste til Syrien. Oplysningen om, at forældrene ikke er danske statsborgere, fik fredag DFs formand Kristian Thulesen Dahl til på Twitter at skrive:
”Overraskende oplysning fra Berlingske! Ingen af forældrene til barnet, der kom hertil i går har haft dansk statsborgerskab! Vigtigt, at Folketinget fremover orienteres og inddrages i hver sag, hvis regeringen igen ønsker at hente folk med IS tilknytning eller deres børn til DK!”.
Men siden er der kommet endnu en overraskende oplysning frem. Politiken skrev slørdag, at moderen er dræbt ”mens faren er forsvundet”. Det får Kristian Thulesen Dahl til at stille spørgsmålet, om faderen så vil kunne opnå familiesammenføring, hvis han dukker op igen.
Spørgsmål til minister
Kristian Thulesen Dahl bebuder på Twitter ”en byge af spørgsmål” til regeringen om sagen, og de første er nu afsendt. Helt konkret stiller Peter Skaarup på vegne af DF følgende spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye:
Vil ministeren redegøre nærmere for omstændighederne og forløbet vedr. hjemtagning til Danmark af det 11 måneder gamle barn af Syrienskrigere, jf. Berlingske.dk, »Danmark henter baby på 11 måneder ud fra Syrien«, den 21. november 2019?
Vil ministeren oplyse, om begge forældrene til det 11 måneder gamle barn, der netop er hjemtaget til Danmark fra Syrien, har dansk statsborgerskab? I bekræftende fald bedes ministeren redegøre for, hvilken betydning dette vil kunne have for sagen, jf. Berlingske.dk, »Danmark henter baby på 11 måneder ud fra Syrien«, den 21. november 2019?
Vil ministeren give en garanti for, – at der ikke efterfølgende vil blive givet familiesammenføring til forældrene til det 11 måneder gamle barn af Syrienskrigere, der netop er blevet hjemtaget til Danmark, såfremt det viser sig, at en eller begge af forældrene alligevel er i live, jf. Berlingske.dk, »Danmark henter baby på 11 måneder ud fra Syrien«, den 21. november 2019? – at barnet ikke vil komme til at vokse op i samme radikaliserende miljø hos den samme personkreds, som barnets moder voksede op i?
Skaarup: Dreng bør tvangsfjernes
Peter Skaarup sagde allerede fredag til Politiken, at drengen bør tvangsfjernes fra sin familie. Det siger han med henvisning til, at moderen har begået sig i et radikaliseret miljø og at myndighederne bør sikre sig, at der ikke også er en radikalisering hos de familiemedlemmer, som nu skal tage sig af barnet:
”Vi skal sørge for, at barnet bliver tvangsfjernet, indtil man har sikkerhed for, at familiemedlemmerne er det gode miljø for barnet at vokse op i,” sagde Peter Skaarup til Politiken.
DFs formand Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter om sagen: