MORGEN: Regeringen flytter styrelse tilbage til København | Mette Frederiksen styrker sin magt

0
2953
Social og indenrigsminister Astrid Krag taler ved Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg Kongres og Kulturcenter torsdag. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Regeringen flytter styrelse tilbage til København

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har besluttet at flytte Ankestyrelsen fra Ringsted til København. ”Et voldsomt forkert signal at sende,” mener Landdistrikternes Fællesråd

INDFLYTNING | Siden 2015 er tusindvis af statslige arbejdspladser blevet fra hovedstaden til provinsen, men nu går udviklingen tilsyneladende den anden vej. For selv om Socialdemokratiet har bakket op om udflytningen af statslige arbejdspladser, så er den nye regering i al stilhed ved at flytte en styrelse tilbage til København. Jyllands-Posten skriver fredag, at Ankestyrelsen med ca. 20 årsværk i 2020 flytter fra Ringsted til København. Det fremgår af orientering, som social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har sendt til Folketingets Social- og indenrigsudvalg den 19. december.

Beslutningen undrer Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten, og formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, kalder det ”et voldsomt forkert signal at sende”:

”Det kan kun tolkes som om alt er i spil til at rykke tilbage til hovedstaden. Det er simpelthen ikke i orden,” siger han til Jyllands-Posten.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag kalder det ”en samlet beslutning”, som også omfatter flytningen af et tilsvarende antal stillinger til Aalborg. Derfor er det ikke udtryk for, at det nu er hovedstadens tur, siger hun Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Liselott Blixt kalder minister i samråd om trætheds-sygdom

Myndighederne famler i behandlingen af lidelsen ME, som ca. 14.000 lider af. Nu skal sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om sygdommen

SUNDHED | Sygdommen ME, Myalgisk Encephalomyelitis, der tidligere var kendt som kronisk træthedsyndrom, bliver centrum for et samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på tirsdsag den 14. januar. Det er Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselot Blixt, der sammen med Alternativets sundhedsordfører Susanne Zimmer har indkaldt sundhedsministeren. Baggrunden er kritik fra bl.a. ME-Foreningen, som mener, at myndighedernes viden og rådgivning om ME er utilstrækkelig. ME-patienter bliver i dag henvist til regionernes fem centre for funktionelle sygdomme som kronisk piskesmæld og fibromyalgi. Her har man ikke tilstrækkelig viden om ME, mener foreningen, som også kritiserer behandlingen, der i Danmark består af kognitiv terapi og genoptræning, hvor internationalt anerkendte retningslinjer siger, at ME er en fysisk sygdom,og derfor skal patienten tilpasse sine aktiviteter til det begrænsede energiniveau i stedet for at presse kroppen gennem genoptræning.

Liselott Blixt siger til Kristeligt Dagblad, at hun deler bekymringen:

“Man placerer stadig ME i stakken af funktionelle lidelser og tilbyder gradvis genoptræning. Det er helt forkert, når man ser på undersøgelser fra USA, Sverige og Norge,” siger Liselott Blixt.

14.000 danskere skønnes i følge Kristeligt Dagblad at lide af ME. Sidste år vedtog Folketinget, at indsatsen for ME-patienter skal opprioriteres.

Barbara Bertelsen tiltræder mandag stillingen som ny departementschef i Statsministeriet efter Christian Kettel Thomsen. Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen skifter departementschef og styrker sin magt

Statsministeren henter sin yndlingsdepartementschef til statsministeriet. Dermed styrker hun sin magtposition, vurderer kommentatorer

UDSKIFTNING | Det vækker opsigt, at statsminister Mette Frederiksen for tredje gang i sin ministerkarriere har valgt at udskifte sin departementschef. Torsdag blev det således offentliggjort, at statsministeriets mangeårige departementschef Chrisian Kettel skifter til en toppost i Den Europæiske Centralbank og bliver erstattet af Barbara Bertelsen, som for fem år siden blev hentet til justitsministeriet som departementschef af daværende justitsminister Mette Frederiksen. Kommentatorer i diverse aviser stiller ikke spørgsmål ved den nye departementschefs evner. Hun beskrives som ekstremt dynamisk og arbejdssom. Men i følge flere har det været ventet, at Mette Frederiksen ville skille sig af med Christian Kettel, som hun har haft et noget anstrengt forhold til. Med udskiftningen styrker Mette Frederiksen sin magtposition, lyder vurderingen. Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Njel Gjertsen skriver blandt andet:

“Historien må dømme resultaterne, men Frederiksens foreløbige omrokeringer på Slotsholmen styrker i hvert fald hendes egen magt”.

I Ekstra Bladet skriver Hans Engell:

”Det er svært at finde en statsminister, der på så kort tid har samlet så stor magt over både regering og administration. Og som tilmed kan glæde sig over, at landet for tiden stort set ikke har nogen organiseret opposition”.

”Det er svært at finde en statsminister, der på så kort tid har samlet så stor magt over både regering og administration”

Hans Engell, politisk kommentator, i Ekstra Bladet
Canada og flere efterretningstjenester mener, at det ukrainske fly, der styrtede ned i onsdags kort efter starten fra Teheran, blev skudt ned af en iransk raket. Det afviser Iran, der har inviteret flere udenlandske myndigheder til at komme til Iran for at undersøge sagen. Den amerikanske styrelse for transportsikkerhed, NTSB, har accepteret en invitation. Det skriver Ritzau. Foto: WANA NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix

Avis: Video viser fly rammes af missil

Stadig mere tyder på, at det var et iransk missil, som onsdag morgen skød et ukrainsk passagerfly ned i Iran

IRAN | En video, som The New York Times bringer og som kan ses på TV2.dk, viser i følge eksperter, at det var et missil, der onsdag morgen ramte et ukrainsk passagerfly kort efter afgangen fra lufthavnen i Irans hovedstad Teheran. På videoen ser man et lys blusse op på en mørk. Derefter går flyet i brand og eksploderer. Få sekunder efter styrter det til jorden. Samtlige 176 passagerer blev dræbt ved ulykken.

Der var 63 canadiske statsborgere ombord på flyet, og Canadas premierminister Justin Trudeau sagde torsdag, at det i følge myndighedernes efterretninger var et iransk missil, der var årsag til flystyrtet.

Ulykken skete få timer efter, at Iran havde affyret missiler mod to amerikansk ledede baser i Irak.

Videoen kan ses på TV2.dk her.

Knap 300 personer kom i 2019 til skade i ulykker med elløbehjul. Foto: Steen Trolle

Transportminister vil have indgreb mod elløbehjul

Pia Kjærsgaard vil forbyde elløbehjul. Transportminister Benny Engelbrecht lægger indtil vider op til stramninger, der kan styrke sikkerheden

TRAFIKSIKKER | Forbyd elløbehjul, lød det torsdag fra DFs Pia Kjærsgaard på Twitter og Facebook. Det skete efter, at en ny undersøgelse fra Region Hovedstaden har vist, at næsten 300 personer kom til skade med elløbehjul i københavnsområdet i 2019. Helt så langt er transportminister Benny Engelbrecht (S) ikke klar til at gå. Men i dagens Berlingske bebuder han, at der skal ske indgreb mod elløbehjulene.

“Det synes at være ganske tydeligt, at vi er nødt til at gøre noget. Jeg er meget lydhør over for alle forslag, der er er f.eks. om hjelmkrav eller hvad vi kan gøre i forhold til alkohol og hastighed,” siger ministeren til Berlingske.

Læs også: Pia Kjærsgaard: Forbyd de livsfarlige elløbehjul

TWITTER & FACEBOOK

POLITISK KALENDER