Minkskandalen: Smitteagentur afviser at have blåstemplet minkaflivning

0
1708
Beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev meldt ud af statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november. NB: Billedet er fra et pressemøde i Statministeriet den 29. december. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Minkskandalen vokser yderligere. Det europæiske smitteagentur, ECDC, siger til Berlingske, at de aldrig sagde god for beslutningen om aflivning af alle mink. Det sagde SSI’s Kåre Mølbak ellers på pressemøde den 5. november

Regeringens begrundelse for at kræve alle mink aflivet i Danmark bliver tyndere og tyndere.

Den seneste uge har Berlingske afsløret, at regeringens beslutning var begrundet i en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), som var baseret på et meget lille forsøg, som eksperter kalder fejl- og overfortolket. Nu kan Berlingske så afsløre, at der slet ikke var opbakning til beslutningen hos det europæiske smitteagentur, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

SSIs daværende faglige chef Kåre Mølbak sagde ellers på et pressemøde den 5. november – dagen efter pressemødet, hvor regeringen meddelte, at alle mink skulle aflives – at beslutningen om minkaflivning blev bakket op af ECDC.

Mølbak: “De er enige i, at Danmark gør det rigtige…”

Mølbak fortalte på pressemødet, at han samme dag havde deltaget i et møde med smitteagenturet. Her havde “anerkendte forskere, epidemiologer, virologer” mv. sagt, at det er det rigtige, Danmark gør.

“De ser på situationen med stor bekymring af to årsager,” sagde Kåre Mølbak og henviste til, at minkfarme udgør et stort smittereservoir og at de giver basis for mutationer af coronavirus.

“De er enige i, at Danmark gør det rigtige ved at fjerne de reservoirer, som kan give smitte ved at lave udbredt testning og kontaktopsporing som beskrevet. Og også i at begrænse unødvendig aktivitet i området, således at smitten, den bliver bragt tilbage til et minimalt niveau,” sagde Kåre Mølbak på pressemødet.

ECDC: Anbefalede ikke minkaflivning

Men ECDC afviser nu Kåre Mølbaks udlægning overfor Berlingske. I en mail til avisen skriver agenturet, at man aldrig anbefalede en aflivning af mink i Danmark. Heller ikke på mødet den 5. november.

“Det var ikke et møde, hvor vi udvekslede synspunkter og lavede vurderinger og anbefalinger (…) Vi ville aldrig tage kontakt til en medlemsstat og lave en specifik vurdering til dem direkte,” skriver ECDC.

Heller ikke verdenssundhedsorganisationen WHO anbefalede masse-aflivningen.

Ekspert: Ikke dækning for udtalelse

Ole Olesen, der er direktør for den private non-profitorganisation European Vaccine Initiative, har stort indblik i ECDCs arbejde efter at have haft ledende stillinger i flere EU-tilknyttede organisationer. Han siger til Berlingske, at ECDC slet ikke har mandat til at rådgive de enkelte medlemslande.

“Der er intet, der tyder på, at de skulle have rådgivet på den måde, som det bliver fremstillet af Statens Serum Institut på pressemødet (…) Man kan få det indtryk på pressemødet, at ECDC har rådgivet og blåstemplet den danske beslutning. Det ser der ikke ud til at være dækning for,” siger Ole Olesen.

Læs Berlingskes artikel her

Læs også:

Eksperter: Aflivning af mink byggede på forkert grundlag

Partiformænd raser: Vi blev vildledt om minkbeslutning