Mette Frederiksen nægter at svare på, om Aalborg Portland har støttet hendes valgkamp

0
2916
Morten Messerschmidt spørger statsminister Mette Frederiksen om hun har fået valgkampbidrag fra Aalborg Portland. Men det nægter hun at svare på. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Regeringen lægger i nyt klimaudspil op til, at Danmarks største CO2-udleder, Aalborg Portland, skal slippe billigere end mange andre. Det har fået mange til at spørge, om cementgiganten har støttet statsminister Mette Frederiksens valgkamp. Men det ville hun ikke svare på i spørgetimen i Folketinget

Hvor meget har Aalborg Portland givet i støtte til statsminister Mette Frederiksens valgkamp i Aalborg?

Det spørgsmål vil statsministeren ikke svare på. Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt spurgte tirsdag til cementgigantens mulige donationer til Socialdemokratiet, da statsminsiteren var i spørgetid i Folketinget. Men Mette Frederiksen afviste at svare:

“Hvad angår Aalborg Portlands engagement med politiske partier, så må Aalborg Portland svare på det,” lød svaret fra statsministeren.

Baggrunden for spørgsmålet er selvfølgelig, at regeringen i sit nyeste klimaudspil lægger op til, at Aalborg Portland, der er landets største CO2-udleder, skal have en klækkelig rabat på en kommende klimaafgift. Aalborg Portland ligger i statsministerens egen valgkreds, og hun er kendt for at have et stort hjerte for cementgiganten. Som hun sagde i en tale på Dansk Industris årsmøde i 2018:

“Som aalborgenser: Jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det”.

Og som hun sagde i et interview med Børsen i 2019:

”Vi kommer ikke til at lukke Aalborg Portland. Det siger jeg ikke kun, fordi jeg er aalborgenser og vokset op med Aalborg Portland. Vi er en stolt industrination”.

Statsminister Mette Frederiksen kaldte det bizart, at hun overfor et borgerligt parti skal forsvare, at regeringen vil lade Aalborg Portland slipper billigere for en kommende klimaskat. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Har støttet politikere

I sidste uge kunne netmediet Frihedsbrevet afsløre, at Aalborg Portland har støttet flere socialdemokratiske politikere, men også politikere fra andre partier.

Derfor er der blevet spekuleret i de økonomiske bånd mellem socialdemokraterne og cementgiganten, og det var derfor, Morten Messerschmidt bragte spørgsmålet op i spørgetimen.

Men selv om DF-formanden spurgte hele tre gange, kom der ikke noget svar. Statsministeren kaldte det i stedet bizart, at DF som borgerligt parti er kritisk overfor, at give en rabat til Aalborg Portland, der står for fire procent af Danmarks samlede CO2-udledning:

”Det er jo nærmest bizart, at en socialdemokratisk regering skal anklages af borgerlige partier for gerne at ville fastholde arbejdspladser i Danmark. At blå partier ligefrem synes det er et problem, at en socialdemokratisk ledet regering gerne vil have at danskerne har et arbejde at stå op til om morgenen, og danske virksomheder ikke skal skubbes ud af landet på grund af den nødvendige grønne omstilling, det havde jeg faktisk ikke regnet med,” sagde statsministeren.

Morten Messerschmidt forklarede, at han havde spurgt sine facebookfølgere, hvad de synes han skulle spørge statsministeren om. De fleste ville gerne vide, om Aalborg Portland har støttet statsministerns valgkamp, fortalte han. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Aalborg Portland: Vil koste os 150 millioner kroner

Aalborg Portland har tidligere meddelt, at virksomheden kan blive tvunget til at nedskalere eller flytte til udlandet, hvis den pålægges en stor CO2-afgift.

Regeringens klimaskatte-udspil fritager ikke cementgiganten for en højere skat. Men cementgiganten og andre virksomheder med såkaldte ”mineralogiske processer” slipper markant billigere. Aalborg Portland anslår dog selv, at klimaudspillet vil betyde en ekstra udgift på ca. 150 millioner kroner årligt.