Mette F. om check til flygtninge: Det handler om at sætte gang i forbruget

0
5128
Kristian Thulesen Dahl (DF) i spørgetimen i Folketinget med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Statsministeren synes det er rimeligt, at flygtninge får samme ekstra beløb udbetalt til forbrug som folkepensionister

”Er statsministeren stolt af den del af aftalen, der giver en folkepensionist det samme som en flygtning på hjemsendelsesydelse?”.

Sådan lød et spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til statsminister Mette Frederiksen i tirsdagens spørgetime i Folketinget.

DF-formanden mener, at det er en hån mod landets folkepensionister, at den ”økonomiske sommerpakke”, som et flertal forhandlede på plads i Finansministeriet natten til mandag, indeholder en aftale om, at alle på overførselsindkomst skal have udbetalt 1000 kr. skattefrit til forbrug. Det betyder nemlig, at flygtninge, der kun har været få år i Danmark, skal have samme beløb udbetalt, som en folkepensionist.

”En folkepensionist, der har været med til at bygge det her velfærdssamfund op, får altså nu det samme, som den flygtninge, der kom til Danmark for måske tre år siden og nu er på hjemsendelsesydelse. Synes statsministeren det er godt gået? At det er en rigtig prioritering? Jeg synes det er en hån overfor pensionisterne,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“En folkepensionist, der har været med til at bygge det her velfærdssamfund op, får altså nu det samme, som den flygtninge, der kom til Danmark for måske tre år siden og nu er på hjemsendelsesydelse”

Kristian Thulesen Dahl til statsministeren

Mette F: Det handler om at kickstarte økonomien

Statsminister Mette Frederiksen mener imidlertid ikke, at det er forkert at ligestille pensionister og flygtninge i aftalen.

”Hvorfor skal det her være en hån mod nogen som helst? Hvorfor forholder vi os ikke til det, der ligger foran os, nemlig at vi har behov for at få kickstartet en økonomi. Vi har behov for at danskerne går ud og bruger nogle flere penge. Vi har så aftalt, at få udbetalt nogle af de feriepenge, der er indefrosset, det er jo folks egne penge, som er sat til side på grund af en ferielovgivning. Og så vælger vi så sige, at der er nogle mennesker, som ikke bliver omfattet af dét, og der vælger vi så et initiativ, der handler om de 1000 kroner,” sagde Mette Frederiksen til Kristian Thulesen Dahl.

“Er statsministeren stolt af den del af aftalen,” spurgte Kristian Thulesen Dahl (DF). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Hun svarede ikke direkte på, om det er rimeligt, at en flygtninge med få år i Danmark, skal have det samme som pensionister. I stedet sagde hun:

”Jeg er generelt tilhænger af et optjeningsprincip til ydelser. Men når det handler om få forbruget i gang, så synes jeg det vil være ærgerligt, hvis pensionister skulle have en adgang, som ikke skulle gælde folk på kontanthjælp, der lige har mistet deres arbejde, eller folk på dagpenge, der har mistet deres arbejde. Den forskel kan jeg faktisk ikke helt forstå,” sagde Mette Frederiksen.

DF forlod forhandlingerne

Dansk Folkeparti valgte at forlade forhandlingerne om sommerpakken på grund af aftalen om de 1000 kroner. DF har tidligere foreslået, at folkepensionen gøres skattefri resten af året for at give pensionisterne en håndsrækning efter coronakrisen, men regeringen var ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke villig til at forhandle et større beløb til pensionister, og da de samtidig skulle ligestilles med flygtninge, valgte Kristian Thulesen Dahl at gå fra forhandlingerne, kort inden de blev afsluttet natten til mandag.

Læs også: DF-formand kritiserer V og K: De løber fra løfte om ikke at give flere penge til arbejdsløse udlændinge