Morten Messerschmidt: Flyt kunstakademiet til Nakskov, Mors eller Skagen

0
2265
En aktivistgruppe, der kaldte sig ”Anonyme Billedkunstnere”, fjernede denne buste af Frederik d. V fra kunstakademiets festsal og smed i Københavns Havn. Den blev fundet af dykkere et par dage senere. Busten var totalt ødelagt, hvilket hovedpersonen bag hærværket, en nu bortvist institutleder, kaldte en ”rematerialisering af værket”. Formålet med aktionen var ifølge aktivisterne at gøre opmærksom på Danmarks fortid som kolonimagt. Foto: Screenshot af Anonyme Billedkunstneres video fra aktionen

Ødelæggelsen af en kongelig statue på kunstakademiet i København har blotlagt en uddannelsesinstitution styret af ”ekstreme, venstreorienterede destruktive kræfter”, mener DFs kulturordfører Morten Messerschmidt

Navnet er Det Kongelige Dansk Kunstakademi, men for tiden ville titlen Det Venstreorienterede Identitetspolitiske Akademi være mere passende. For den engang så fornemme uddannelsesinstitution på Kongens Nytorv i København, der har uddannet kunstnere siden 1754, er de seneste måneder blevet afsløret som centrum for en ekstremt venstreorienteret tænkning.

Weekendavisen har i en række artikler beskrevet, hvordan skolen er præget af en militant feminisme og identitetspolitik. Der er opsat plakater, hvor elever opfordres til at melde den mindste krænkelse anonymt til skolens ledelse, og studerende slår hårdt ned på undervisere og medstuderende, der siger tingene på en måde, der kan opfattes som krænkende overfor kvinder, etniske minoriteter osv.

Den identitetspolitiske agenda kulminerede i oktober, da en gruppe, der kaldte sig ”Anonyme Billedkunstnere”, stjal en buste af akademiets grundlægger Kong Frederik d. V og smed den i Københavns Havn, hvorfra den blev fisket op i totalt ødelagt tilstand.

Aktionen blev forklaret med, at den skulle ”sætte fokus på Danmarks fortid som kolonimagt”. Da det blev afsløret, at det var en institutleder, Katrine Dirckinck-Holmfeld, der var initiativtager til aktionen, stod hun stolt frem og forklarede sig med, at det var ”en kunstnerisk happening”.

“Jeg vil ikke skrive Frederik V ud af historien, men jeg vil gerne gøre plads til dem, han var med til at undertrykke,” lød det fra institutlederen i Politiken.

Hun blev bortvist, og rektor Kirsten Langkilde blev i december fyret på Kunstakademiet. Men står det til Dansk Folkepartis kulturordfører Morten Messerschmidt er det ikke nok med en rektor-udskiftning.

”Kunstakademiet er i dag styret af en ekstremt venstreorienteret identitetspolitisk elite,” siger Morten Messerschmidt. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hærværk udråbt til kunst

Der skal ryddes helt op. Morten Messerschmidt vil have indsat en bestyrelse med politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer, og han foreslår, at kunstakademiet flyttes til f.eks. Nakskov, Mors eller Skagen.

”Kunstakademiet er i dag styret af en ekstremt venstreorienteret identitetspolitisk elite. Det er nu kulmineret med, at man har udråbt hærværk til kunst. Det dur selvfølgelig ikke. Vi må sikre, at Kunstakademiet igen bliver et sted, hvor der tænkes nye og åbne tanker. Hvor alle ikke bare mener og tænker det samme og laver endnu et værk om, at kolonitiden var ond,” siger Morten Messerschmidt.

“Vi må sikre, at Kunstakademiet igen bliver et sted, hvor der tænkes nye og åbne tanker”

Det er i dag kulturministeren, der udpeger rektor på Kunstakademiet, men kulturminister Joy Mogensen (S) er åben overfor en ny ledelsesmodel med en bestyrelse. Morten Messerschmidt vil dog gå skridtet videre. Han ønsker en bestyrelse som i DR, hvor de største politiske partier har en repræsentant i bestyrelsen.

”En bestyrelse vil styrke rektors stilling overfor de studerende, der i dag har overtaget fuldstændig. Med politiske repræsentanter i bestyrelsen kan vi sikre en debat i bestyrelsen om, hvad god kunst er, så vi kan holde de vilde, destruktive identitetstanker ude af skolen,” siger Morten Messerschmidt.

Kunstakademiet har i 297 år haft til huse hos Kunsthal Charlottenborg på Kongens Nytorv. PR-foto: Charlottenborg

Brug for nye friske vinde

Efter bortvisningen af Katrine Dirckinck-Holmfeld har mere end 900 kunstnere, kulturpersoner samt studerende og undervisere på kunstakademiet underskrevet en støtteerklæring for institutlederen og hendes aktion. Det viser, mener Messerschmidt, at Kunstakademiet skal flyttes ud af København.

”Den kulturelle elite i København er meget indspist. Når næsten 1000 kunstnere og kulturfolk bakker op om hærværk som kunst, tvivler jeg på, at tingenes tilstand kan ændres, hvis akademiet bliver liggende i København. Der er brug, at der blæser nye friske vinde over akademiet. Nakskov ville være et smukt sted, men det kunne også være Nykøbing Mors, der har sit årlige kulturmøde, eller Skagen, som har inspireret mange kunstnere med sit særlige lys,” siger Morten Messerschmidt.

Enighed gør dum

Sammen med Liberal Alliances Henrik Dahl havde Morten Messerschmidt forleden indkaldt til en forespørgselsdebat i Folketinget om åndsfriheden på kunstakademiet. Her gav Messerschmidt denne malende begrundelse for,  at kunstakademiet bør flyttes:

”Enighed gør som bekendt dum, og hvis man i sin ensomme identitetspolitisk verden alene tulrer rundt på Østerbro og sipper caffe latte med folk, der deler synspunkter med en om kolonitid, strukturel racisme osv., så er der ikke meget, der taler for, at man måske udvikler nye tanker”.

Regeringen har indtil videre afvist ideen om at flytte kunstakademiet ud af København.

Læs også:

Institutleder på Kunstakademiet ødelagde historisk statue: “Det var en happening”

”Frygtkultur hersker på Kunstakademiet”: Elever opfordres til at anmelde krænkelser anonymt