Plakater på Kunstakademiet opfordrer til at anmelde krænkelser anonymt til skolen. Det har skabt en frygtkultur hos både lærere og elever, skriver Weekendavisen i en længere artikel
Det kunstneriske niveau er i frit fald. I stedet har en ”frygtkultur” taget over på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Her frygter både elever og lærere at blive anmeldt anonymt til skolen, hvis de har sagt eller gjort noget, som kan opfattes som krænkende af andre.
Sådan lyder kritikken fra flere sider i en større artikel i Weekendavisen.
Frygtkulturen har især fået fart, efter at der i meetoo-bølgens kølvand blev opsat plakater, der opfordrer alle til at anmelde, ”hvis man har oplevet eller været vidne til krænkende hændelser eller adfærd”.
Resultatet er, at selv små petitesser anmeldes. For som der står med fed skrift på plakaterne, der er skabt på ledelsens initiativ: ”Ingen sag er for lille”.
Plakaterne kaldes stikkerplakaterne, og som Weekendavisen skriver, ses de af kritikere som ”symbol på en kultur og en udvikling, der allerede længe har været i gang, og som nu truer med at ødelægge akademiet”.
Frygten blandt kritikerne er, at ”institutionen er ved at sande til i identitetspolitik, stikkermentalitet, militant feminisme, trigger warnings og safe spaces med deraf følgende frygtkultur hyperoverfølsomhed og – i sidste ende – kunstnerisk stagnation”.
”Institutionel infantilisering”
En anonym underviser ser hele kulturen som gift for kunstakademiet. Han mener, at de unge studerende ”er udsat for en institutionel infantilisering”, fordi de italesættes som ultraskrøbelige.
En anden lærer siger til Weekendavisen:
”Plakaterne har skabt en form for paranoia, hvor ingen kan føle sig sikker på ikke at blive anmeldt, fordi det er følelserne, der styrer: har du set, oplevet eller hørt noget, der kan opleves som krænkende skal det straks rapporteres”.
”Plakaterne har skabt en form for paranoia, hvor ingen kan føle sig sikker på ikke at blive anmeldt”
Anonym lærer til Weekendavisen
Anonyme klager har senest ført til, at en professor er blevet suspenderet. En kritiker mener, at klagerne mest skyldes, at professoren ikke lægger skjul på, at han hader visse typer kunst. Det opfattes som en ”maskulint irriterende attitude,” om hun siger.
Politisk agenda
Kritikere både på og uden for akademiet er enige om, at frygtkulturen og elevernes krænkelsesparathed går ud over det kunstneriske niveau. Kunstneren Tal R siger det meget kontant:
”Du aner ikke, hvilke idioter, der er kommet ind på akademiet, og som i virkeligheden ikke beskæftiger sig med kunst. De har bare en politisk agenda og sidder og holder øje med, om nogen træder det mindste forkert i forhold til budene i den nye identitetspolitiske racisme- og genderbibel,” siger han til Weekendavisen.
Akademiets rektor Kirsten Langkilde har svaret på kritikken med et længere skriftligt svar. Essensen er, at ingen skal udsættes for krænkende adfærd, og at hun ikke har modtaget henvendelser, som ”har været så små, at de var uden betydning”.
Artiklen i Weekendavisen kan læses her – kan klart anbefales