MORGEN: DF-formand: Vi må finde en løsning, så ældre kan få besøg | Virksomheder mister corona-hjælp, hvis de havde underskud i 2019

0
2050
DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Kristian Thulesen Dahl: Vi må finde en løsning, så ældre kan få besøg

Statsministeren er klar til at udvide den gradvise genåbning af samfundet, og i den forbindelse skal vi have fokus på isolerede ældre, mener DFs formand Kristian Thulesen Dahl

GENÅBNING | Statsminister Mette Frederiksen (S) er klar til at udvide den gradvise genåbning af samfundet udover skoler og daginstitutioner. Det fremgik af statsministerens pressemøde tirsdag eftermiddag, og hun åbnede samtidig for nye drøftelser med de politiske partier hvad det skal være. Drøftelserne indledtes på videomøde ligeledes i aftes.

Dansk Folkeparti har i den sammenhæng bl.a. fokus på de små erhvervsdrivende og på de ældre. Især mange ældre på plejehjem og deres pårørende er utrygge disse dage.

“Mange ældre på plejehjem og i plejeboliger er isoleret disse dage. Mange kan ikke få besøg af børn og børnebørn. Måske kan man med afstand og afspritning hjælpe til, at ældre og pårørende nemmere kan mødes. Og sikre flere test af pårørende som en mulighed for at sikre mod corona-smitte,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som samtidig roser plejepersonalet, der gør et kæmpe stykke arbejde.

“Måske kan man med afstand og afspritning hjælpe til, at ældre og pårørende nemmere kan mødes”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand

“Midt i den rimelige debat om en eventuel genåbning for de små selvstændige, store skolebørn – herunder eksempelvis efterskoleeleverne – må vi ikke glemme de ældre,” lyder det fra DF-formanden.

Statsminister Mette Frederiksen (S) under tirsdagens pressemøde i Spejlsalen i Statsministerie. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommentatorer undrer sig: Hvad ville statsministeren med dét pressemøde?

Statsministeren sagde ingenting i 23 minutter, mener Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup

PRESSEMØDE | Flere politiske kommentatorer undrer sig over det pressemøde, som statsminister Mette Frederiksen tirsdag eftermiddag holdt i Spejlsalen i Statsministeriet. Vurderingen er, at det var et pressemøde uden reelle nyheder. Ud over ros til danskerne – og regeringen selv – for indsatsen med at holde coronasmitten nede.

Politikens Kristian Madsen, der er tidligere DSU-landsformand, mener at statsministeren var “sludrende og ufokuseret”.

“Hun virkede næsten overstadigt tilfreds med både danskernes og sin egen regerings indsats,” skriver han.

Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup kalder pressemødet for dybt mystisk. Han “fatter ikke” at Mette Frederiksen havde indkaldt pressen.

“Det videste, der kom frem var, at hun nu ville mødes med partierne om genåbningen af samfundet. Men det vidste vi jo allerede. Hvorfor skal de stå fem mand høj og sige ingenting. Det tror jeg ikke, at frisøren eller tatovøren kan bruge til særlig meget,” siger Henrik Qvortrup til Ekstra Bladet.

“Hvorfor skal de stå fem mand høj og sige ingenting?”

Henrik Qvortrup, politisk kommentator, i Ekstra Bladet

Læs mere i Ekstra Bladet her

Læs Kristian Madsens analyse i Politiken her.

Korshøjskolen i Randers genåbner og børn fra 0.-5. klasse må igen møde i skole. Til gengæld forbliver erhvervsskolerne indtil videre lukkede. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Erhvervsskoler får ikke lov at åbne for afgangselever

Det er kun gymnasierne som får lov til at åbne for deres afgangselever. Det vækker kritik hos erhvervsskolerne.

UDDANNELSE | “Uddannelsessnobberi”. Sådan opfatter direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København, Anne-Birgitte Agger, ifølge Information, regeringens prioritering i forbindelse med at gymnasierne onsdag får lov til at åbne for deres afgangselever, mens elever på en erhvervsfaglig uddannelse, der skal op til svendeprøve, fortsat må blive hjemme.

Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, bakker op og ærgrer sig over, at erhvervsskoleeleverne ikke får lov til at afslutte deres uddannelse på linje med studenterne.

“Det giver dem følelsen af, at de faktisk er mindre værd. Vi har haft den ene regering efter den anden, som har opfordret flere unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse. Og så er det alligevel dem, der kommer sidst – igen,” siger han til Information.

Dansk Folkepartis erhvervsskoleordfører Jens Henrik Thulesen Dahl undrer sig.

“Vi har i mange år fra politisk hold kæmpet for at erhvervsskolerne skulle ligestilles med gymnasier og handelsskoler. Ville ministeren for alvor prioritere erhvervsskolerne, havde man også taget en landsdækkende beslutning. Håber alligevel ministeren kommer på bedre tanker,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til DitOverblik. Han vil lægge pres på ministeren i de kommende politiske drøftelser.

Læs mere i Information her.

Ville ministeren for alvor prioritere erhvervsskolerne, havde man også taget en landsdækkende beslutning”

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis erhvervsskoleordfører, til ditOverblik
Collage af butikker, barer og frisørers skilte, der oplyser deres lukning, i København. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Virksomheder mister corona-hjælp, hvis de havde underskud i 2019

Sidste-øjebliks ændring i bekendtgørelse betyder, at underskud skal modregnes i corona-hjælp til virksomheder. En katastrofe, siger iværksætter

HJÆLPEPAKKE | Virksomheder, som sidste år havde underskud, mister en del af den kompensation for faste udgifter, som de ellers var stillet i udsigt med den store corona-hjælpepakke til 40 milliarder kroner. Berlingske og Børsen fortæller i dag, at Erhvervsministeriet onsdag før påske i al stilfærdighed ændrede i den oprindelige bekendtgørelse, så underskud sidste år nu skal modregnes i kompensationen. Hvis underskuddet er tilstrækkelig stort, bortfalder kompensationen helt. Konsekvensen er, at mange iværksætter-virksomheder ikke kan få hjælp.

“Stramningen betyder, at der ingen hjælp er at få. Det er katastrofalt. Og det er det for rigtigt mange iværksættere og vækstvirksomheder,” siger Le Gammeltoft, der er stifter og direktør for medie- og contentbureauet Heartbeats, til Berlingske.

“Stramningen betyder, at der ingen hjælp er at få. Det er katastrofalt”

Le Gammeltoft, stifter og direktør for Heartbeats, til Berlingske

Direktør Matias Dalsgaard fra vækstvirksomheden Gomore siger til Børsen:

“Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal straffes for at have haft underskud. Vi er en vækstvirksomhed, som har rejst kapital for at investere i vækst, og det skaber typisk underskud i de første år”.

Adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, siger til Børsen, at situationen er dybt alvorligt. Han forventer, at der igen må ændres på bekendtgørelsen for ordningen.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger til Berlingske, at det er EUs regler om statsstøtte, som spænder ben.

Læs mere i Berlingske her.

TWITTER & FACEBOOK

Morten Messerschmidt kommenterer på Twitter statsministerens seneste corona-pressemøde:

Peter Skaarup skriver på Twitter, at DF støtter Ældresagen: