Corona virus: Tyskerne har en plan

0
2276
En cyklist iført beskyttelsesmaske foran Brandenburger Tor i Berlin. Foto: JOHN MACDOUGALL/Ritzau Scanpix

Mens udmeldingerne fra den danske regering og dens eksperter er uklare, er de tyske eksperter både konkrete og præcise

Egentlig havde den tyske kansler Angela Merkel lovet at rulle nedlukningen af Tyskland tilbage, når antallet af nye smittede faldt så meget, som det er sket nu. Der er dog ingen nye planer fra hende, men til gengæld har landets ledende videnskabsmænd lavet en regulær plan for en genåbning. Planen er lige til at kopiere.

Planen på nitten sider kommer fra det tyske videnskabernes akademi med det formelle navn Leopoldina, der samler omkring 1600 af de førende tyske eksperter indenfor naturvidenskab. De har i løbet af corona krisen nået at lave tre videnskabelige vurderinger.

Den seneste kom så i dag og har en række konkrete forslag til hvordan tyskerne igen kan åbne deres samfund – forslag, som de mange eksperter personligt står bag.

De vigtigste forslag:

• Landets skoler åbner igen – de yngste klasser først.
• Daginstitutioner som børnehaver åbner kun delvist – maksimum fem børn ad gangen.
• Erhvervsliv åbner igen – det samme gælder for rejser og restauranter.

Det sidste er afgørende, for hundredtusinder af tyskere har mistet deres arbejde – og endnu flere er tvunget til at acceptere, at de kun kan arbejde på nedsat tid. Denne særlige tyske ordning, der kaldes Kurzarbeit, skal tjene til at holde flest mulige ude af arbejdsløshedskøen. Men uden en hurtig åbning bliver nedsat arbejdstid til arbejdsløshed.

Den tyske kansler Angela Merkel på et pressemøde om coronasituationen i sidste uge. Foto: MARKUS SCHREIBER/Ritzau Scanpix

To meters afstand

Dermed har de tyske eksperter taget ansvar i en grad, der er sjælden. Samtidig er det nu politikerne, der skal halse efter eksperterne. Og foreløbig er de samlet lige så langsomme som deres allesammens Mutti Merkel.

Det er de 16 forbundslandes ledere, der laver de konkrete regler for deres egne lande. Og flere af dem tøver, hvorfor skolerne næppe begynder at åbne på mandag, når den lange tyske påskeferie slutter. Til gengæld er erhvervslivet begejstret – og accepterer at alle skal holde sig mindst to meter fra hinanden.

Her reagerer de tyske politikere mere på befolkningens frygt end på de klare forslag fra eksperterne. Meningsmålingerne viser at et klart flertal af tyskerne er for bange til at ønske en åbning af landet igen.