Messerschmidt får opbakning til opgør med Kina efter Corona-epidemien

0
4125
Morten Messerschmidt. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark og Vesten skal tage et opgør med Kina for brud på internationale regler, herunder fødevaresikkerheden, mener Morten Messerschmidt (DF). Kinas lemfældige fødevaresikkerhed har to gange udløst globale pandemier

Alt tyder på at coronaempidemiens arnested var et fødevaremarked med levende vilde dyr i den kinesiske storby Wuhan. Det skete mindre end 20 år efter, at kinsesernes omgang med vilde dyr var skyld i en anden global og dødelig epidemi, SARS-epidemien.

Det har fået Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt til at blæse til et opgør med Kina. Messerschmidt påpeger, at Kina gang på gang forbryder sig mod internationale spilleregler, herunder regler om fødevaresikkerhed. Derfor opfordrer han til, at Danmark og Vesten indleder et opgør med Kina for brud på internationale regler og for at have ansvaret for coronakrise.

“Vi kan ikke længere se gennem fingre med Kinas lemfældige fødevaresikkerhed. Det skal være slut. Ikke mere SARS, fugleinfluenza eller andre vira, der kan sprede sig til globale pandemier. Og endelig skal det være slut med at ignorere manipulationer, industrispionage og regulært fjendtlige handlinger,” skrev Messerschmidt forleden i et indlæg i Berlingske.

“Vi kan ikke længere se gennem fingre med Kinas lemfældige fødevaresikkerhed”

Morten Messerschmidt i Berlingske

Læs også: Kina-ekspert: Derfor begyndte corona-udbruddet i Kina

Har sovet i timen

Morten Messerschmidt mener, at Vesten har sovet i timen. SARS-epidemien burde forlængst have lært de vestlige lande, at der skal  stilles større krav til Kina. Vi skulle f.eks. ikke have accepteret, at kineserne efter SARS-epidemien genoptog de såkaldte “wet-markets” med levende, eksotiske dyr, som også var arnestedet for SARS-epidemien.

“At være en del af verdenshandlen, er ikke gratis. Det stiller krav. Og dem har Kina ikke bare vist sig dårlige til at efterleve, men har åbenlyst ladt hånt om dem. De seneste 20 års ikke-reaktion fra Vesten kalder derfor på fornyet overvejelser om, hvordan vi i en post-corona verden tilgår den kommunistiske folkerepublik,” skriver Messerschmidt i Berlingske.

Sikkerhedsfolk foran et hospital i Wuhan i Kina, som var arnestedet for den globale coronaempidemi. Foto: Noel Celis / AFP

Radikale og Enhedslisten bakker op

Hans udspil får opbakning fra flere af folketingets øvrige partier. Det Radikale Venstre og Enhedslisten er enig i, at der skal stilles flere krav til kineserne.

“Vi kan ikke acceptere handel med samfund, som forsøger at skjule eller lukker ned for kritiske situationer og lader som om, de ikke eksisterer. Vi må forlange samme sundhedsstandarder som med alle andre, vi handler og laver aftaler med. Og er denne virus ikke godt for andet, så kan den måske én gang for alle lære Vesten, at menneskers lykke ikke udgøres af billige skjorter og legetøj,” siger de radikales EU-ordfører Jens Rohde til Berlingske.

“Vi må forlange samme sundhedsstandarder som med alle andre, vi handler og laver aftaler med”

Jens Rohde, radikale EU-ordfører, til Berlingske

Enhedslisten Søren Søndergaard er enig. Han mener dog, at det er forkert kun at gå efter Kina:

“Målet er rigtigt, men det skal bygge på en reel analyse af problemets omfang, for det er nemt at rette kritikken mod Kina i disse tider,« siger han.

Morten Meserschmidt siger til Berlingske, at Danmark såvel som EU er for lille til alene at tage et opgør med Kina. Han mener, at der skal en koalition af lande skal gå sammen for at lægge pres på kineserne.

Læs også: Kina-ekspert: Derfor begyndte corona-udbruddet i Kina