Messerschmidt: DR er totalt uimodtagelig for kritik

0
4359
Morten Messerschmidt interviewes af Danmarks Radio under DFs sommergruppemøde i sidste uge. Foto: Carsten Lundager

Danmarks Radios egen Lytternes og Seernes Redaktør har kritiseret DRs klimadækning for at være skæv og “klimaaktivistisk”. Men DR-ledelsen afviser enhver kritik. “Man vil ikke forstyrres i sin kulturradikale tornerosesøvn,” skriver DFs næstformand Morten Messerschmidt i kronik

Danmarks Radios klimadækning er skæv, ukritisk og klimaaktiv. Det var konklusionen fra DRs egen Lytternes & Seernes Redaktør (LSR), Jesper Temansen, da han afleverede sin seneste halvårsrapport til DRs ledelse.

Jesper Termansen havde gennemgået klimadækningen i 14 dage i efteråret 2019. Han havde undersøgt 43 artikler på dr.dk og 228 indslag i radio og TV. Og hans konklusion var klar: DR går kun sjældent kritisk til eksperter og aktivister, der arbejder eller forsker i grøn omstilling og klimaforandringer.

”Kun meget få artikler eller indslag i den undersøgte periode bærer præg af, at der bliver stillet modspørgsmål eller anvendt kilder der problematiserer den klima-aktive præmis,” skrev Jesper Termansen blandt andet.

“Der er meget få programmer, artikler og indslag, som kan betegnes som klima-refleksive. Det vil sige, at de enten i metode, vinkling eller kildevalg udfordrer en antagelse om klimahandling eller klima-aktivisme, om man vil,” fortsatte han.

DRs klimakorrespondent Thøger Kirk i et indslag om vindmølleloftet. DFs klimaordfører Morten Messerschmidt mener, at dækningen er skæv og understreger behovet for en undersøgelse af klimadækningen. Screenshot fra DR

DR-ledelse afviser kritikken

Den kritiske rapport har dog ikke fået Danmarks Radio til ændre kurs. Eller til at lave en mere grundig undersøgelse. Tværtimod. I stedet har DRs ledelse totalt afvist kritikken. I et seks sider langt svar, som blev offentliggjort i rapporten, skrev DR-ledelsen, at man er ”grundlæggende uenig” i præmissen for undersøgelsen, og at man ”ikke kan genkende den tendens eller strømpil”, som undersøgelsen peger på.

Nogenlunde samme svar fik ditOverblik, da vi i foråret bad om en kommentar til rapporten, og det samme skete for Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt. Han sendte et brev DRs generaldirektør Maria Rørby Rønn, hvor han opfordrede hende til at iværksætte en grundig undersøgelse af klimadækningen. Men generaldirektøren svarede præcis det samme, som i halvårsrapporten. Iklædt venlige bemærkninger skrev hun, at “der er udfordringer med den konkrete undersøgelses metode og kategorisering af indslag og dermed den grundlæggende præmis for undersøgelsen”. Med andre ord: DR-bossen ser intet problem i sin egen dækning af klimaet.

DR har skruet op for klimadækningen de sidste par år. Her et screenshot fra et TV-indslag.

“Kulturradikal tornerosesøvn”

Men det gør Morten Messerschmidt. I en kronik i Jyllands-Posten skyder han med skarpt mod DR. Under overskriften ”DR hader at få sin kulturradikale tornerosesøvn ødelagt af berettiget kritik for klimadækning”, kritiserer han public servic-mastodonten får for slet ikke at lytte til kritikken:

”Man accepterer slet ikke præmissen, men sætter sig for at undergrave den. Lidt pudsigt for en medievirksomhed, ikke? Normalt kalder medierne gerne på store og dybdegående undersøgelser, når der viser sig en strømpil af råd. Men ikke på Danmarks Radio. Her skal der bare lukkes i. For hvem ved, hvad man egentlig ville finde, hvis man først begyndte at grave?,” skriver Morten Messerschmidt.

Hvor er den kritiske klimajournalistik?

Men Danmarks Radio burde lytte til sin egen redaktør, mener DFs næstformand. Som han skriver, så ville en sådan kritik ”i en normal virksomhed kalde på både bekymring og selvrefleksion”. For der er i den grad noget at komme efter. Morten Messerschmidt, der i 2002 stiftede foreningen ”Kritiske Licensbetalere”, erklærer sig helt enig i Jesper Termansens kritik. DRs klimadækning er skæv, mener han.

”Ud over at være stifter af Foreningen for Kritiske Licensbetalere har jeg imidlertid nu også den fornøjelse at være én af Christiansborgs klimaordførere. Og i den egenskab tør jeg nu godt erklære mig enig i Termansens kritik. For hvor mange programmer har vi set på DR, der skildrer de dybt korrupte forhold i IPCC? Hvor mange programmer har sat spørgsmålstegn ved 70 pct.-målet og dets konsekvenser? Hvor mange har spurgt til, hvad Danmarks udledning af CO2 egentlig betyder i forhold til resten af verden? Ja, hvor mange spørgsmål er der helt grundlæggende blevet stillet til den etablerede almindelige mening? Jeg mindes ingen,” skriver Morten Messerschmidt i kronikken i Jyllands-Posten.

Tidligere artikler:

DR afviser at lave ny undersøgelse af sin klimadækning

Lytternes og seernes redaktør: DRs klimadækning er skæv, “klima-aktiv” og ukritisk

Messerschmidt kræver grundig undersøgelse af DRs klimadækning