Mangel i vaccinations-kalenderen for psykiske sårbare medborgere

0
1012
Knud Mathiesen, byrådsmedlem i Aarhus.

Af Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem (DF), Arhus Kommune

Man bliver en smule uforstående overfor prioriterings-rækkefølgen vedr. vaccine mod covid-19, som nu er på 12 prioriteter. Men der skal tilføjes et punkt mere. Man kan ikke undgå at sætte spørgsmål ved, hvorfor der ikke er et punkt, der hedder psykisk handicappede og beboere og ansatte på bosteder.

Der tales meget om Sølund i Skanderborg og andre institutioner for psykisk handicappede. Det skulle være en selvfølge, at de og personalet hurtigt blev vaccineret. Det skulle selvfølgelig også gælde på vores bosteder, hvor personalet skulle vaccineres, i samme takt som beboere. Også for demente, uanset om de er hjemmeboende eller på plejehjem, skulle der vaccineret meget hurtig.

Og så skulle man overveje om ikke pårørende til disse sårbare medborgere også skulle tilbydes vaccination med det samme, så de evt. kunne få besøg eller komme hjem til deres familie. Mange psykisk handicappede, demente og andre sårbare grupper, har lidt længe under coronanedlukningen. De ikke har været sammen med deres familie og pårørende i meget lang tid, det kunne løses med vaccination som beskrevet, og det kunne være samfundsmæssigt klogt, fordi man kunne undgå smitte blandt disse sårbare mennesker og deres pårørende, og ikke mindst personale, som vi har så hårdt brug for.

Men her har vi igen et bevis på at disse sårbare grupper, for det meste er noget man taler om, med en klump i halsen, så det lyder omsorgsfuldt, men når der skal handles, bliver de ofte glemt. Hvor tit har vi ikke hørt, hvor forfærdeligt det er netop for denne gruppe her under coronakrisen, og ‘det kan et samfund som Danmark ikke være bekendt’. Men handlingen mangler desværre, som vi har et meget tydeligt eksempel på her.