DF-krav til minister: Pensionister skal have gratis mundbind nu

0
4311
DFs sundheds- og ligestillingsordfører Liselott Blixt. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt kræver, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) giver landets kommuner klar besked: Folkepensionister skal have udleveret gratis mundbind, hvis de henvender sig

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) bør omgående sende et brev ud til kommunerne om, at de skal udlevere gratis mundbind til folkepensionister. Det siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, efter at det er kommet frem, at de 350.000 pensionister, som kun får folkepension, ikke er en del af den gruppe udsatte borgere, som siden mandag har kunnet få udleveret gratis mundbind på rådhuse, i jobcentre og på herberger.

”Ministeren bør sende et hyrdebrev ud til kommunerne med det samme, hvor han skriver, at de skal udlevere mundbind til alle pensionister, der ønsker det,” siger Liselott Blixt.

”Jeg har i min egen kommune (Greve, hvor Liselott Blixt er viceborgmester, red.) sagt, at vi skal give mundbind til dem, der henvender sig, og jeg ved, at andre kommuner gør det samme. Og man bør give til alle. For selv om nogen har råd, koster det jo også penge at have folk siddende og kontrollere, hvem de udlevere til,” fortsætter hun.

Minister i samråd

Hun tog sagen op med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, da han tirsdag var i samråd i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg om værnemiddelsituationen. Her var ministeren af den opfattelse, at pensionister, som er økonomisk pressede, allerede var omfattet af aftalen om gratis mundbind. Der står nemlig i aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, at mundbind skal udleveres “til borgere, for hvem det vil være en væsentlig økonomisk udgift”.

Men Ældre Sagen har hørt fra mange pensionister, der er blevet afvist. Det samme har Liselott Blixt. Hun har derfor selv udleveret mundbind til en del pensionister, fortalte hun på dagens samråd.

”Jeg har hørt fra en del pensionister, som har fået nej med den begrundelse, at det kun er til folk på kontanthjælp og integrationsydelse. Så et eller andet er åbenbart gået galt i kommunikationen. Og igen er det pensionisterne, der bliver glemt,” siger Liselott Blixt.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) under dagens samråd i Sundheds- og Ældreudvalget om værnemiddelsituationen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Smart forslag fra Ældre Sagen

Hun fik midt under dagens samråd en mail fra Ældre Sagen. Her foreslog organisationen, at mundbind udleveres til alle, der har medicinkort. Dét forslag bragte hun straks videre til ministeren, som erklærede sig positiv. Men det er ikke nok for Liselott Blixt:

”Jeg vil se det, før jeg tror det. For pensionisterne er blevet glemt flere gange. Derfor vil jeg blive ved med at holde ministeren fast på det her, til det er helt sikkert, at pensionister får gratis mundbind, når de henvender sig på kommunen,” siger Liselott Blixt.