Landsret giver DF-politiker ret: I orden at offentliggøre oplysninger om terroristen Omar El-Hussein

0
2098
Finn Rudaizky er medlem af Borgerrepræsentationen i København og regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti i København.

BT-journalist blev i sidste uge frikendt for at have skrevet artikler om terroristen Omar El-Hussein. Artiklerne var baseret på fortrolige oplysninger fra kommunen, som journalisten fik fra DF-politikeren Finn Rudaizky. “Landsretten giver mig ret i, at det var vigtigt at få oplysningerne frem,” siger Rudaizky

Det fik store konsekvenser for Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, da han i 2015 gav en række fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Husseins familie videre til dagbladet BT. Finn Rudaizky blev i 2016 idømt dagbøder i Københavns Byret, og han blev smidt ud af både Borgerrepræsentationen og Regionsrådet, fordi han efter dommen blev erklæret ikke-valgbar.

Siden blev BTs journalist Søren Ishøy også idømt dagbøder, men i sidste uge fik både BT og Finn Rudaizky oprejsning. Her faldt der nemlig dom i Landsretten i den ankesag, som Søren Ishøy anlagde efter sidste års byretsdom.

Og landsretten er enig med Søren Ishøy og Finn Rudaizky:

Det havde væsentlig samfundsmæssig interesse, at de fortrolige oplysninger om Omar El-Hussein, der stod bag angrebene på Krudttønden og den jødiske synagoge i 2015, kom ud til offentligheden. Heraf fremgik det nemlig, at kommunen i lang tid havde været vidende om, at der var problemer med Omar El-Hussein og hans familie.

”Jeg er utrolig glad for den afgørelse, som Landsretten har truffet. Det bakker dét op, som jeg hele tiden har sagt, nemlig at det er vigtigere, at offentligheden får kendskab til de her oplysninger, end at tage hensyn til en afdød terrorists familie,” siger Finn Rudaizky.

“det er vigtigere, at offentligheden får kendskab til de her oplysninger, end at tage hensyn til en afdød terrorists familie”

Finn Rudaizky (DF), medlem af Borgerrepræsentationen

Fik forkerte oplysninger fra kommunen

Han ankede ikke sin egen dom i 2016, men efter sidste uges landsretsdom, har Finn Rudaizky nu bedt sin advokat vurdere, om der er grundlag for at tage sagen op igen.

”Jeg synes det er vigtigt for den offentlige debat at få afklaret, hvordan politikere står i forhold til offentliggøre fortrolige oplysninger i en sag af så stor samfundsmæssig betydning. Vores samfund kan ikke fungere, hvis ikke man kan arbejde med fortrolighed, men her havde vi at gøre med en terrorsag, hvor kommunen gav forkerte oplysninger. Derfor mente jeg, at det var vigtigt, at få sandheden frem,” siger Finn Rudaizky.

Det var Finn Rudaizky, som via en aktindsigt i Københavns Kommune fik adgang til oplysningerne om Omar El-Hussein og hans familie. Af disse oplysninger, som han videregav til BT, fremgik det blandt andet, at Omars bror også var kriminel, at faderen havde været kontanthjælpsmodtager i en lang årrække, at et kriminalpræventivt besøg i familien var blevet udsat flere gange, samt at Omar el-Hussein var på en ”bekymringsliste” hos PET, fordi han havde indsmuglet propagandamateriale fra Islamisk Stat i fængslet.

”Kommunen havde overfor mig i skriftlige svar beskrevet familien som ressourcestærk, men det var slet ikke i overensstemmelse med sandheden, og vi var nogle stykker, der ikke kunne få det til at hænge sammen. Derfor var det vigtigt at få de rigtige oplysninger frem. Det kan jo ikke være rigtigt, at man kan skjule sandheden ved at fortroligstemple den,” siger Finn Rudaizky.

”Offentligheden havde brug for at vide hvem terroristen var og hvad myndighederne vidste. Vi er nødt til at have det fulde billede, ellers kan vi jo ikke forsøge at gøre det bedre næste gang,” siger DF-politikeren.

Anklager: Kom ikke offentligheden ved

Anklagemyndigheden mente ikke, at familiens situation kom offentligheden ved, men BT’s chefredaktør Michael Dyrby har tidligere argumenteret for, at oplysninger var vigtige for at kunne bedømme, hvordan en terrorist bliver skabt i København.

”Man kan ikke bare nøjes med at se på en ung mand og hans gerninger. Der hører familien med til det fulde billede,” sagde Michael Dyrby efter byretsdommen i 2019.