Lad os ikke gentage fejlen fra Libanon i 2006

0
2622
Martin Henriksen (DF), tidl. folketingsmedlem, medlem af Hovedbestyrelsen i DF. Foto: Carsten Lundager

Af fhv. MF Martin Henriksen, medlem af Dansk Folkepartis Hovedbestyrelse

I disse timer og dage transporteres mange danskere hjem til Danmark med fly af udenrigsministeriet i samarbejde med flybranchen. Lad mig indledningsvist slå fast, at det er ubetinget godt, for Danmark skal naturligvis hjælpe sine egne i krisetider. Det kan der ikke være to meninger omkring.

Men her kommer så min bekymring. Er vi nu også sikre på, at vi kun hjælper danskere hjem? Jeg mener, der er jo en vis erfaring på området, som vi kan drage nytte af
Nogen af jer husker måske tilbage i 2006, hvor den muslimske Hizbollah-bevægelse angreb israelske soldater. Israels væbnede styrker svarede hurtigt igen med flere militære angreb på Hizbollah-bevægelsen. Henvendelser fra nødstedte “danskere” strømmede herefter hurtigt ind til de danske myndigheder og til den danske ambassade i Beirut. Herefter besluttede den daværende regering at iværksætte en storstilet evakuering. Det drejede sig om rigtig mange mennesker.

Evakueringen fra Libanon var unægteligt veltilrettelagt og velgennemført af udenrigsministeriets folk, af dansk politi mm. Vi har nemlig mange dygtige folk i embedsværket. Det bestrider jeg ikke. Men det ændrer ikke på at mange af dem, vi hentede hjem var faktisk slet ikke danskere. Det var libanesere. Lad os nu bare kalde en spade for en spade, og en skovl for en skovl.

Jeg håber, at det politiske system har lært af det der skete dengang, og nu vil fokusere indsatsen mod almindelige danskere, og ikke mod alle mulige andre nationaliteter. De, altså de andre nationaliteter, må sådan set gerne modtage hjælp for min skyld, men det er bare ikke de danske myndigheders opgave. Det må deres egne lande tage sig af.

Det er ikke Danmarks opgave at hjælpe eksempelvis marokkanere mfl. til Danmark, fordi de pågældende marokkanere på et tidspunkt har været i Danmark, men altså nu er i deres hjemland. En opholdstilladelse i Danmark gør ikke en til dansker. Så det absolutte minimumskrav må være dansk indfødsret, og ret beset burde der også være krav om at man ikke har dobbelt statsborgerskab. Hvis man har marokkansk statsborgerskab, så må forpligtelsen til at hjælpe først og fremmest ligge hos Marokkos regering, og ikke hos den danske regering. Men danskerne skal vi naturligvis altid hjælpe hjem i krisetider. Det er klart.

Hvis man har marokkansk statsborgerskab, så må forpligtelsen til at hjælpe først og fremmest ligge hos Marokkos regering

Og lad mig lige slå følgende fast:

Se, der er jo ikke nødvendigvis noget i vejen med at være marokkaner. Naturligvis ikke. Jeg har skam været i Marokko. De fleste, som jeg mødte var søde og rare mennesker, men det berettiger dem altså ikke til at blive evakueret til Danmark for skatteydernes penge. Ja, det vil jeg tillade mig at mene, selvom det givetvis vil forarge nogen.

Så hent hjertens gerne danskernes hjem, men kun danskerne. Men hvis regeringen og myndighederne allerede har taget højde for mine bekymringer, så bare se bort fra mit indlæg. Ellers, så håber jeg at de vil tænke over det.

Jeg håber så også, at myndighederne og regeringen beslutter sig for at teste de hjemvendte danskere for feber eller for coronavirussen, både for at hjælpe de hjemvendte danskere, men også for kunne kontrollere smitten bedre.