Konservativ EU-parlamentariker stemmer for at hente børn hjem fra Syrien

0
3777
Den konservative europaparlamentariker Pernille Weiss i en kampagnevideo på sin hjemmeside, www.pernilleweiss.dk

Det Konservative Folkeparti kritiseres for at tale med to tunger i spørgsmålet om børn af IS-krigere i Syriske lejre, efter at den konservative europaparlamentariker Pernille Weiss har stemt for en resolution, der kræver at børnene hentes hjem

Det Konservative Folkeparti har i Folketinget erklæret, at de er modstander af at hente børn af danske IS-krigere hjem fra lejre i Syrien. Det konservative argument er, at det ikke er muligt at hente børnene hjem, for så følger forældrene med.

Men nu er der skabt tvivl om den konservative linje.

I Europa-Parlamentet har de konservatives danske medlem Pernille Weiss nemlig stemt for en resolution, som opfordrer EU-landene til, at:

”…tilbagetage alle europæiske børn under hensyntagen til deres specifikke familiesituation og barnets tarv som den primære overvejelse og for at yde den nødvendige støtte til deres rehabilitering og reintegration i fuld overensstemmelse med international lov”.

472 stemte resolutionen, mens 140 stemte imod. Blandt modstanderne var de tre danske socialdemokratiske medlemmer af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang, Christel Schaldemose og Marianne Vind. De var, i følge det socialdemokratiske nyhedssite Pio de eneste europæiske socialdemokrater, der stemte imod.

Pernille Weiss’ stemmeafgivning får Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til på Twitter at skrive:

“Trist at se, hvilken side de Konservative er på i Europa-Parlamentet. Danmark skal stå fast og afvise IS-terroristerne og deres børn!”.

Peter Skaarup på Twitter.

S-ordfører: Konservativ med to tunger

Den socialdemokratiske udlædningeordfører Rasmus Stoklund er også kritisk. Han spørger på Twitter, hvad de konservative egentlig mener om IS-krigernes børn.

“Taler Konservative med to tunger? Hvordan kan man i EU-parl. stemme for at IS-terrorister og børn skal til DK, mens man i FT-salen bakker op om regeringens linje?,” skriver han på Twitter – og tilføjer om de konservative folketingsmedlemmer Marcus Knuth, Rasmus Jarlov og Naser Khader “kan gøre os lidt klogere” på den konservative stilling.

Løsgængeren Simon Emil Ammitzbøl-Bille roser Pernille Weiss på Twitter.

Kommentaren har kaldt Naser Khader på banen. Han bedyrer i en kommentar, at det er partiets folketingsgruppe, der fastlægger linjen:

“Partiets politik er klar og fastlægges af folketingsgruppen – ikke i EUP. Vi vil gerne hjælpe børnene, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så følger forældrene med. Forældrene er landsforrædere og dem ønsker vi ikke at hjælpe,” skriver han.

“Partiets politik er klar og fastlægges af folketingsgruppen – ikke i EUP”

Naser Khader, folketingsmedlem (K), på Twitter

Pernille Weiss selv afviser også, at hendes stemmeafgivning er udtryk for et kursskift.

“Enig med Naser. Partiets politik ligger fast, og resolutionen ændrer intet. Danmark bestemmer helt selv, hvad vi vil – og ikke vil. Og Konservative vil IKKE have syrienkrigere til Danmark. Vil vi hjælpe børn i nød? Ja. Vil vi have deres forældre med hjem til Danmark. Nej,” skriver Pernille Weiss på Twitter.

Pernille Weiss på Twitter.

Fulgte opfordring fra den konservative gruppe

At hun stemte for resolutionen, forklarer Pernille Weiss til DR.dk med, at det var anbefalingen fra den gruppe i Parlamentet, EPP, som Det Konservative Folkeparti er en del af:

“EPP anbefalede at stemme ja til den her deltekst, som har fokus på barnet og i og med, at teksten også lægger sig op af de internationale konventioner, så stemmer jeg sammen med min gruppe,” siger hun.

Til spørgsmålet fra DR om hun så mener. at Mette Frederiksen skal tage de danske børn hjem, svarer Pernille Weiss:

“Det blander jeg mig bestemt ikke i. Jeg har stor respekt for den nationale suverænitet i forhold til, hvordan man gør det, men som europaparlamentariker sender jeg det signal, at når vi sætter fokus på barnets tarv, så bakker jeg også op om den ordlyd”.

Læs også:

Skaarup: Regeringen taler med to tunger om Syrienskrigerne