Kommuner skrotter klippekortet: “De tager en rettighed fra de ældre”

0
4227
DFs ældreordfører Pia Kjærsgaard. Foto: Carsten Lundager

Halvdelen af landets kommuner har afskaffet klippekortet til hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere. “Så må vi øremærke pengene direkte,” siger DFs ældreordfører Pia Kjærsgaard

Halvdelen af landets kommuner har skrottet det klippekort til ældre hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere, som på Dansk Folkepartis blev initiativ blev indført i 2017.

Det viser en opgørelse fra Ældre Sagen.

Dermed har tusindvis af ældre mistet retten til en halv times ekstra hjælp om ugen, de selv kan disponere over, f.eks. til en gåtur, frisør eller ekstra rengøring.

Der afsættes ellers 600 mio. kr. på finansloven til klippekortet, men kommunerne har siden 2019 fået pengene via det almindelige bloktilskud, og derfor har det været muligt at bruge pengene til andre formål.

Oplysningerne gør Dansk Folkepartis ældreordfører Pia Kjærsgaard vred.

“Jeg betragter det som en rettighed, som kommunerne ikke bare kan tage fra de ældre, når det passer dem. Vi skal åbenbart tilbage til at øremærke pengene direkte,” siger Pia Kjærsgaard til Jyllands-Posten.

Hun siger til avisen, at hun blev “godt gal i skralden”, da hun hørte tallene fra Ældre Sagen:

“Det er jo virkelig synd for de ældre, der har haft muligheden for at bruge klippekortet til en aktivitet, de selv kunne vælge. Det meste af tiden med en hjemmehjælp er jo skemalagt efter minutter,” siger Pia Kjærsgaard.