Samlet opposition raser mod regeringen store bededags-krav

0
2759
Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) møder pressen efter statsministers åbningstale i folketingssalen tirsdag eftermiddag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alle ni partier udenom SMV-regeringen afviser krav om, at de skal sige stemme ja til at afskaffe store bededag, hvis de vil være med i et kommende forsvarsforlig

”Urimeligt”. ”Et brud på dansk tradition”.

Samtlige ni oppositionspartier i Folketinget kritiserer i en fælles pressemeddelelse regeringens krav om, at de skal sige ja til afskaffe store bededag, hvis de vil være med i et kommende forsvarsforlig.

Pressemeddelelsen blev udsendt en time før statsminister Mette Frederiksen tirsdag gik på talerstolen for at holde åbningstale for det nye folketing. Her skriver de ni partier:

”Partierne betragter regeringens tilgang som et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret. Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds over for en eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod. Derfor afvises krydset mellem afskaffelse af en helligdag og adgang til forligskredsen”.

”Partierne betragter regeringens tilgang som et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret”

“Bøllemetoder fra regeringen”

Regeringen vil afskaffe store bededag fra 2024 med den begrundelse, at der skal skaffes finansiering til at øge forsvarsudgifter til 2 procent af BNP, sådan som det er et krav i Nato. Lovforslaget blev sendt i høring i sidste uge, og fredag stillede forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) et ultimatum til Folketingets partier: De fik syv dage til beslutte, om de vil stemme ja til forslaget. Hvis nej, så vil de ikke få lov at deltage i de kommende forsvarsforhandlinger, lød det.

Den udmelding har fået flere partier til at tale om “bøllemetoder”.

“Bred opbakning i Folketinget har betydning for stabiliteten i de kommende års opbygning af Forsvaret, og det har betydning for hver eneste mission og soldat, vi udsender. Derfor mener de ni partier bag denne melding, at det er en uheldig situation, regeringen bringer Danmark i, når den gør afskaffelse af en helligdag til adgangsbillet til den næste forsvarsforligskreds – også selvom de ni partier hver især har forskellige holdninger til forsvarsforhandlingerne og selve afskaffelsen af en helligdag,” lyder det i pressemeddelelsen.

Fagbevægelsen raser også over regeringens store bededags-plan. Tirsdag morgen mødtes  forretningsudvalgsmøde i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, og her besluttede de at starte en underskriftsindsamling mod at afskaffe store bededag.

Læs også:

DF-ordfører dybt rystet: Regeringen vil fjerne Store Bededag uden forhandling