DF-ordfører dybt rystet: Regeringen vil fjerne Store Bededag uden forhandling

0
2888
DFs beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann taler med pressen efter torsdagens orienteringsmøde hos beskæftigelsesministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Regeringen vil afskaffe Store Bededag uden reelle forhandling. Rystende, mener Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann, som torsdag var til orienteringsmøde hos den socialdemokratiske beskæftigelsesminister

“Vi er dybt rystede”.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Nick Hækkerup er målløs og vred. Han og de øvrige partier beskæftigelses- og kirkeordførere var torsdag til møde med beskæftigelsesminister Ane Halsbo-Jørgensen (S). Her fik de en orientering om regeringens planer om at afskaffe Store Bededag, og Zimmermann er mildest talt ikke tilfreds med dét, han hørte:

”De vil afskaffe store bededag. Og der bliver hverken lagt op til forhandlinger, folkeafstemning eller noget som helst. Beslutningen er truffet, og det har sådan set bare været ren og skær orientering, ” siger Nick Zimmermann til Ritzau.

”Vi er dybt rystede. Vi havde regnet med forhandlinger. At man ville lytte til Folketingets partier eller lægge forskellige muligheder op. Men det er ikke en forhandling det her,” fortsætter DF-ordføreren, der kalder regeringens ageren for ”bøllemetoder”.

Lovforslag i høring

Sløjfningen af Store Bededag skal være med til at finansiere ekstra udgifter til forsvaret. Ifølge finansministeriets beregninger vil det give en ekstra indtægt på 3,2 mia. kroner og 8500 flere beskæftigede, hvis vi alle skal arbejde én dag mere. En stribe økonomer har dog sat kraftigt spørgsmålstegn ved dét regnestykke de seneste dage.

Regeringen sendte torsdag et lovforslag i høring om afskaffelsen af Store Bededag. Af forslaget fremgår, at lønmodtagerne vil blive kompenseret med et løntillæg på 0,45 procent. Til gengæld skal der nedlægges 2700 offentlige stillinger.

”Så nu er der 2.700 offentligt ansatte, der skal ud og kigge sig om efter et nyt arbejde,” siger Nick Zimmermann til DR.dk.

Slut med helligdagsbetaling

Trods forslaget om lønkompensation er fagbevægelsen fortsat rasende over regeringens plan. Vreden bliver ikke mindre af, at regeringen vil afskaffe helligdagsbetalingen for de grupper, der plejer at arbejde Store Bededag.

”Det er vi dybt chokerede over, og vi finder det direkte utilstedeligt,” siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, til Ritzau.