”Klokkeklart løftebrud”: Ekstra tilskud til indvandrerfamilier bliver permanent

0
4525
Rød bloks aftale om et nyt kontanthjælpssystem blev præsenteret ved et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet tirsdag. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er her flankeret af Mai Villadsen (EL), Karsten Hønge (SF), Lisbeth Bech-Nielsen (SF), Victoria Velasquez (EL) og Samira Nawa (RV). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politisk aftale om nyt kontanthjælpssystem gør nu omstridt børnetillæg, der især går til arbejdsløse indvandrerfamilier, permanent. ”Det er et klart løftebrud, der vil få flere asylansøgere til at søge mod Danmark,” siger DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard

“Det her er et klokkeklart løftebrud og en klar lempelse af udlændingepolitikken”.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard reagerer skarpt, efter at regeringen og rød blok tirsdag præsenterede en politisk aftale om et nyt kontanthjælpssystem.

Som en del af aftalen bliver det midlertidige børnetilskud, som især går til indvandrerfamilier, nu gjort permanent. Dermed går regeringen stik imod løfterne fra før folketingsvalget i 2019, hvor Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen sagde sådan her til en gruppe journalister, i følge B.T.:

“Der bliver ikke lempet i udlændingepolitikken. Og ydelserne bliver ikke hævet”.

Læs B.T. den 9. april 2019: Mette Frederiksen svarer igen: Hvis udlændingepolitikken ikke holdes stram, vil jeg ikke være statsminister

Ikke-vestlige indvandrerfamilier får mest

Det midlertidige børnetilskud på op til 2000 kroner om måneden pr. familie blev indført i 2020. Allerede før det blev indført, vurderede Beskæftigelsesministeriet, at det primært ville gå til indvandrerfamilier.

Det er siden blevet bekræftet flere gange. Blandt andet i et svar fra Beskæftigelsesministeriet til Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup. Herfra blev det i 2021 oplyst at:

  • I august 2020 blev der blev udbetalt i alt 18,6 millioner kroner til 12.915 familier i midlertidigt børnetilskud. Af disse var 7313 familier fra ikke-vestlige lande, mens 460 var efterkommere af familier fra ikke-vestlige lande (60% af alle).
  • De to grupper modtog tilsammen 12 millioner kroner (64 % af alle).
  • Til sammenligning var der kun 4815 danske familier, der modtog det særlige børnetilskud. Indvandrere og efterkommere af indvandrere fra andre vestlige lande udgjorde de sidste.

Med aftalen om det nye kontanthjælpssystem indføres et permanent børnetillæg ”målrettet udsatte børnefamilier”. Der indføres også et fritidstillæg, som skal betale børnenes fritids- og kulturtilbud. Satserne for børnetillægget bliver de samme som nu, fratrukket fritidstillægget som bliver 250 kr. pr. barn pr. måned, dog maksimalt 1000 kr. pr. familie.

Pia Kjærsgaard advarer om, at lempelse vil gøre det mere attraktivt at søge mod Danmark. Foto: Carsten Lundager

Pia Kjærsgaard: Klar lempelse

Pia Kjærsgaard mener, at de to tillæg er en klar lempelse af udlændingepolitikken, og dermed går stik imod Mette Frederiksens løfte før valget. Hun advarer om konsekvenserne:

“Det her er den helt forkerte vej at gå. Når man gør et tilskud, der primært går til arbejdsløse ikke-vestlige indvandrere, permanent, bliver det selvfølgelig mere attraktivt for asylansøgere at søge mod Danmark, og det vil blive sværere at få arbejdsløse indvandrere ud på arbejdsmarkedet,” siger Pia Kjærsgaard.

Aftalen om nyt kontanthjælpssystem er indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Hele aftalen kan læses her.