Karina Adsbøl: Serviceloven undermineres, når ældre kun får gjort rent hver tredje uge

0
1409

Ny undersøgelse viser, at hver tredje hjemmehjælpsmodtager ikke får den rengøring, de har behov for. Hver femte kommer ikke så tit i bad, som de selv ønsker. ”Serviceloven undermineres,” siger DFs ældreordfører Karina Adsbøl

Hver tredje hjemmehjælpsmodtager får ikke gjort rent så ofte, som de gerne vil. Hver femte, der skal have hjælp til at komme i bad, har ikke mulighed for at komme så ofte i bad, som de selv gerne vil.

Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen. Se undersøgelsen her

Undersøgelsen kommer i forlængelse af beregninger, der viser, at der skulle bruges næsten 15 millioner flere hjemmehjælpstimer, hvis der i dag skulle ydes samme hjælp, som i 2010.

”Det betyder, at håret er fedtet, og det gør så, at jeg ikke vil vise mig frem offentligt,” lyder et af udsagnene i Ældre Sagens nye undersøgelse. Udsagnet kommer fra en hjemmehjælpsmodtager, som ikke bliver badet så ofte, som vedkommende ønsker.

”Stort ubehag. Begrænser samvær med andre mennesker,” lyder det fra en anden.

Mange ældre undlader at invitere gæster, fordi de ikke har mulighed for at få gjort rent, viser Ældre Sagens undersøgelse.

Savner handling

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl finder undersøgelsen alarmerende. Hun savner handling fra social- og ældreminister Astrid Krag (S).

”Vi har en bunden opgave foran os med at sikre, at vores ældre medborgere får den hjælp og støtte, som de har behov for. Ministeren må se at komme i arbejdstøjet. Hun stod ikke selv bagerst, når der skulle uddeles kritik af den tidligere ældreminister (Thyra Frank, red.), så nu må hun selv vise handling. Der har været holdt ældretopmøde, der er blevet talt og talt. Nu er der brug for, at der sker noget,” siger Karina Adsbøl.

“Der har været holdt ældretopmøde, der er blevet talt og talt. Nu er der brug for, at der sker noget”

Karina Adsbøl, social- og ældreordfører (DF)

Serviceloven brydes

Ifølge serviceloven skal hjælpen ”fastsættes ud fra individuelle mål” og den skal ”løbende tilpasses modtagerens behov”. På trods af det, er der kommuner, som har skåret rengøringen helt ned til hver tredje uge. Det mener Karina Adsbøl er i strid med serviceloven.

”Jeg mener det er dybt urimeligt, at man i nogle kommuner kun tilbyder rengøring hver tredje uge. Sådanne kvalitetsstandarder underminerer serviceloven, som siger, at der skal foretages en individuel vurdering,” siger Karina Adsbøl.

Læs også:

Millioner af hjemmehjælpstimer er sparet væk

Kristian Thulesen Dahl: DF skal være ‘stormtropper’ for en ordentlig ældrepleje