Islamistisk terror vokser frem i corona-tider

0
2500
I sidste uge blev en 23-årige mand anholdt og sigtet for at planlægge et eller flere islamistisk inspirerede terrorangreb i Danmark. Her orienterer chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi og chefpolitiinspektør Flemming Drejer, operativ chef i PET, pressen om antiterroraktionen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Risikoen for islamistisk terror stiger i Europa, mens alle kæmper mod corona virus. Et østrigsk studie kalder faren for overhængende.

”I ly af pandemien vokser en ny terrortrussel frem. Mens de fleste stater har travlt med at inddæmme corona virus, har en række ekstreme islamistgrupper – som netværket IS, der ellers af mange blev ansat for at være død – travlt med at udnytte situationen,” lyder analysen fra Nicolas Stockhammer fra Instituttet for Retsfilosofi ved universitetet i Wien.

Til den østrigske avis Krone siger han videre, at islamisternes egen propaganda beskriver corona krisen som det værste mareridt for korsfarerne – hvilket er deres nedladende ord for vestlige borgere. Han nævner også et nyhedsbrev, der cirkulerer blandt islamister. Her står der direkte at tiden lige nu er perfekt for et terrorangreb.

”De går – nok med rette – ud fra, at de europæiske sikkerhedstjenester med stor sandsynlighed ikke går op at bekæmpe terrorisme,” forklarer Stockhammer videre. De samme sikkerhedsfolk kan ikke stå vagt mod terror og samtidig hjælpe til med at bekæmpe den frygtede virus.

Tysk indgreb

Frygten for nye terrorangreb har også fået den tyske regering til at gribe ind over den libanesiske terrorgruppe, Hizbollah. Siden sidste torsdag er alle gruppens aktiviteter forbudt i Tyskland og en række moskeer og andre bygninger, der tilhører gruppen, er blevet gennemsøgt af sværtbevæbnet politi. Alene det at svinge med gruppens faner eller vise dens plakater kan fremover straffes med op til et års fængsel.

Gruppen, der kun er blevet stor på grund af militær og finansiel hjælp fra Iran, ser sig selv som Libanons forsvar mod Israel. Hizbollah har også udført mange opgaver for iranerne – herunder kæmpet for regimet i Damaskus. Men officielt er det i høj grad gruppens had mod Israel, der har fået den tyske regering til at forbyde Hizbollah.

Tyske sikkerhedstjenester anslår, at gruppen har over 1000 aktive medlemmer i Tyskland. Det er ikke kendt, om der ligger aktuelle planer om terrorangreb i Tyskland eller mod tyske mål til grund for det tyske forbud.

Kilder: Spiegel, Bild, Krone (Østrig)