Indvandrerkrigen fra Göteborg kommer til København

0
2617
To personer er blevet fængslet efter torsdagens skuddrab på Nørrebro. Den ene er en 21-årig mand fra Sverige. Foto:Thomas Sjørup

Den 21-årige mand fra Göteborg, som politiet mistænker for at have myrdet en mand torsdag på Nørrebro i København, burde slet ikke have været på fri fod

Drabet var professionelt og formentligt et lejemord. Den 21-årige blev senere stoppet i en bil sammen med en anden mand, der også er fængslet i sagen. Med i bilen havde de en klassisk lejemorders pistol: en ni-millimeter Glock med syv skud – fem andre skal han have affyret mod sit offer og en anden person.

Et gangstermord med hilsen fra Göteborgs underverden. Sendt fra en mand, der ikke burde have været på fri fod og i hvert fald ikke i et andet land. Ifølge svenske medier er han dømt for en række alvorlige forbrydelser – senest for et voldeligt røveri mod en slikbutik, der gav et udbytte i kontanter og tobaksvarer for over 300.000 svenske kroner.

Det takserede den venlige svenske dommer til en betinget dom, men med særlige krav om opsyn. Det vil efter svensk retspraksis typisk sige, at han skal melde sig hos det lokale politi og at han ikke må rejse længere væk. I hvert fald ikke til København.

Foto:Thomas Sjørup

Skuddene der startede krigen

Samtidig er der kommet mere frem om, hvad der startede den store indvandrerkrig i Göteborg – en krig, hvis veteraner nu ifølge svenske medier søger arbejde i København som lejemordere. En krig mellem mindst otte forskellige bander i Göteborg, hvoraf flere har forbindelse til Malmø også.

”Et familiedrama mellem et gift par.” Sådan starter en større gennemgang af konfliktens og dens baggrund i avisen Expressen. En henvisning til en skudepisode i september sidste år, der bogstaveligt talt skød de mange opgør i gang.

Selvfølgelig handler opgøret om helt almindelige gangster ting. Stridigheder om hvor den enkelte bande kan sælge narko; krænket stolthed hos teenagere med adgang til våben; gammelt had som ingen længere kan huske begyndelsen på.

Foto:Thomas Sjørup

Men ifølge avisen var det én enkelt handling, der startede det hele. En strid mellem mand og kone – kvinden er fra den største bande i Göteborg, hvis overhovede er den 64-årige Ali Khan, som vi har fortalt om tidligere – læs mere her. Og manden er fra en næsten lige så magtfuld bande, der opererer i både Malmø og Göteborg.

Midt i et opgør mellem parret på en parkeringsplads dukker en mand og begynder at skyde. Den gang blev det bare omtalt som en notits – og mest af alt, fordi kvinden vælger at gå imod voldsmanden. Ingen synes at have tænkt meget over den sag.

Nu ser politiet det som en klassisk æresforbrydelse i mellemøstlig stil. Ali Khan-klanen mente, at manden havde behandlet kvinden – af deres klan – dårligt. Og sendt så en mand ud for at straffe ham.

Han var ikke en nogen særlig god skytte, og hvis kvinden var blevet dårligt behandlet, så var det måske dobbelt bemærkelsesværdigt, at hun gik imod voldsmanden og skræmte ham væk. Men nok til at sætte gang i konflikten – allerede få uger efter blev en mand skudt og hårdt såret i Malmø. Krigen var i gang og har nu nået København, hvor der i dag var skyderi ved en svenskejet frisørsalon med en dræbt og to sårede.

Kilder: Expressen, Dagens Nyheter