DF: Borgere skal kunne kræve bindende kommunale folkeafstemninger

0
1418
Arkivfoto: Steen Trolle

Hvis 10 procent af borgerne kræver det, skal en kommunalbestyrelse kunne tvinges til at udskrive en bindende folkeafstemning, foreslår Dansk Folkeparti

Hvis kommunalbestyrelsen har truffet en beslutning, som mere end 10 procent af borgerne er utilfredse med, skal de kunne forlange at få beslutningen prøvet ved en folkeafstemning.

Det mener Dansk Folkeparti, som netop har fremsat et beslutningsforslag om bindende kommunale folkeafstemninger.

Konkret foreslår DF, at borgere skal kunne kræve folkeafstemning om en sag, hvis der indenfor eksempelvis 100 dage er mindst 10 procent af borgerne, der skriver under på kravet.

Desuden skal borgerne kunne forlange folkeafstemninger om sager, som byrådet eller kommunalbestyrelsen ikke har behandlet.

Vitaminindsprøjtning til folkestyret

DF mener, at sådanne folkeafstemninger vil være en vitaminindsprøjtning til folkestyret:

”Borgerne og vælgerne i Danmark slutter op om det repræsentative demokrati, men de vil også gerne have indflydelse. De vil ikke vente på at stemme hvert fjerde år, og de vil have lov til at stemme fra sag til sag i stedet for et vælge en hel pakke, som et parti er,” skriver DF i beslutningsforslaget.

“Formålet med dette beslutningsforslag er således at øge den lokale borgerinddragelse og skabe et alternativ for de mange vælgere, der er interesserede i politik, men som har svært ved at se sig selv inden for de etablerede partiers politik. Målet er dermed også at mindske kløften mellem folkevalgte og vælgere og derved forhåbentlig komme noget af politikerleden til livs,” skriver DF.

“Målet er også at mindske kløften mellem folkevalgte og vælgere”

DF frygter ikke, at folkeafstemninger vil svække det repræsentative demokrati:

”Det styrker det, fordi det inddrager borgerne og giver dem mulighed for at korrigere en beslutning taget af politikerne. Folkeafstemninger oplyser også borgerne,” lyder det i beslutningsforslaget.

Alex Ahrendtsen er ordfører på beslutningsforslaget fra Dansk Folkeparti, der skal give borgerne adgang til at kræve bindende kommunale folkeafstemninger. DF har tidligere fremsat et lignende forslag. Foto: Carsten Lundager

Inspiration fra Schweiz

Dansk Folkeparti bruger Schweiz som forbillede. Alpelandet har mere end 100 års erfaringer med folkeafstemninger i kommuner, kantoner og på nationalt niveau. Forskning fra Schweiz viser, at tre ud af fire borgere, der deltager i afstemningerne, sætter sig ind i sagerne, og at folkeafstemninger desuden virker inkluderende, så alle føler sig hørt.

”Folkeafstemninger modvirker ifølge forskningen, at isolerede politiske grupperinger og bevægelser bliver for ekstreme, og er altså en slags ventilfunktion,” skriver DF i forslaget, som Alex Ahrendtsen er ordfører på.

Hvis beslutningsforslaget bliver vedtaget, vil regeringen blive pålagt at fremsætte et lovforslag i dette folketingsår.

Hele forslaget kan læses her