S-regering vil have grænsekontrol til Sverige – i foråret stod DF alene med samme forslag

0
2821
Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup holdt pressemøde onsdag om eksplosionerne i København. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen glæder sig over, at der nu er udsigt til grænsekontrol mod Sverige. Men han undrer sig over, at et lignende forslag fra DF i foråret blev stemt ned af alle andre partier i Folketinget

Efter sidste uges bombesprængning mod Skattestyrelsen i København, hvor politiet nu har anholdt en 21-årig svensk mand, vil den danske regering indfører en form for grænsekontrol mod Sverige.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) holdt onsdag et pressemøde om politiets anholdelse i bombesagen, og her lancerede regeringen flere tiltag, der skal forhindre ny bombesprængninger:

Bedre sikring af grænsen bedre mod Sverige, øget TV-overvågning i Danmark, forbedret nummerpladegengivelse og en hårdere kurs mod kriminelle grupper og bander.

”Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige og placere dynamit midt i vores hovedstad i Danmark,” sagde statsministeren på pressemødet.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fortalte onsdag formiddag på et pressemøde, at politiet har pågrebet en 22-årig mand i Malmø og at der efterlyses yderligere en mand fra Sverige i bombesagen mod Skattestyrelsen. Foto: Philip Davali/Scanpix 2019

Martin Henriksen: Bombeeksplosioner kunne måske være udgået

Tidligere udlændingeordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen er enig. Grænsen mod Sverige skal beskyttes bedre. Men han undrer sig alligevel. For det er kun fire måneder siden, at Martin Henriksen selv var ordfører på et forslag fra DF om grænsekontrol mod Sverige. Dengang var alle andre partier i Folketinget i mod, inklusive Socialdemokratiet og de øvrige borgerlige partier.

DFs beslutningsforslag som blev afvist af alle de øvrige partier ved 1. behandlingen i april 2019.

”Jeg forstår ikke, hvorfor man først reagerer, når noget er gået galt. De andre partier burde lytte mere til Dansk Folkeparti, for så kunne vi måske havde undgået nogle af bombeeksplosionerne og vi kunne også havde holdt andre kriminelle ude af Danmark,” siger Martin Henriksen til ditOverblik.

DFs forslag blev i Folketinget afvist af daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på vegne af regeringen. Hun henviste til, at Schengen-reglerne, som tillader midlertidig grænsekontrol i EU, ikke var opfyldt i forhold til Sverige. Rigspolitiet vurderede ikke, at der var behov for grænsekontrol andre steder end mod Tyskland, forklarede Støjberg i folketingssalen.

”Jeg forstår ikke, hvorfor man først reagerer, når noget er gået galt”

Martin Henriksen, fhv. udlændingeordfører for DF

“Svigt at der først reageres nu”

Martin Henriksen glæder sig over, at Socialdemokratiet har ændret opfattelse. Men han kalder det et svigt, at der først reageres nu:

”Det er godt, hvis der kommer grænsekontrol mod Sverige, men det er et klart svigt fra de andre partiers side, at de først åbner for grænsekontrol nu, for de har faktisk brugt deres kræfter på at afvise kontrol på den dansk-svenske grænse,” siger Martin Henriksen.

”Grænsekontrol handler om at passe på Danmark, så der er absolut ingen grund til at vente. Nu skal vi have rigtig kontrol på grænsen, præcis ligesom Dansk Folkeparti tidligere har foreslået det,” fortsætter han.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Hvorvidt S-regeringens grænsekontrol-forslag er identisk med DFs, er Martin Henriksen i tvivl om:

”Jeg kan ikke helt gennemskue, om regeringen taler om rigtig grænsekontrol, eller om de har noget andet i tankerne. Det må tiden vise,” siger han.

Hos Venstre bliver S-regeringens udspil modtaget positivt, mens to af regeringens egne støttepartier er imod. ”Det bliver ikke med radikale stemmer,” siger Kristian Heegaard (rad.) til Politiken, mens Enhedslistens Rosa Lund kalder forslaget ”ekstremt ukonkret” og har ”meget svært” ved at se det realiseret.

Læs også: Regeringen afviser at indføre grænsekontrol mod Sverige

Se 1. behandlingen af DFs forslag her.