Håndtrykket og Lindholm er vedtaget – men S undlod at stemme

0
3118
Tælleren med antallet af udlændingestramninger på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside røg torsdag op på 100.

Grundlovsceremonien for nye statsborgere med krav om håndtryk er nu vedtaget i Folketinget. Det samme er finansieringen af udrejsecenteret på øen Lindholm. Men det blev uden opbakning fra Socialdemokratiet, som stemte blankt til begge forslag

Så har antallet af udlændinge-stramninger rundet 100 på den særlige tæller, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har placeret øverst på sin hjemmeside og som viser antallet af udlændinge-stramninger siden folketingsvalget i 2015.

Stramning nr. 100 blev registreret på tælleren, da et flertal i Folketinget torsdag stemte ja til den nye Grundlovsceremoni, som fremover bliver en betingelse for at få dansk statsborgerskab. Det er den meget omtalte ceremoni, hvor det bliver et krav, at man skal give hånd til borgmesteren for at få dansk statsborgerskab.

Dansk Folkeparti og regeringspartierne stemte ja til ceremonien. Socialdemokratiet stemte derimod gult, dvs. de stemte hverken ja eller nej.

Den socialdemokratiske indfødsretsordfører Astrid Krag udtrykte ellers opbakning til håndtryks-kravet i starten – det gjorde hun i en udtalelse til ditOverblik i august. Men siden har partiet skiftet standpunkt, blandt andet efter kritik fra en række socialdemokratiske borgmestre. Ved dagens 3. behandling i Folketinget understregede Astrid Krag, at hun synes man bør give hånd, men at det ikke er noget Folketinget skal lovgive om:

“Vi skal som Folketing overveje, hvad vi vil bruge den lovgivende magt til,” sagde hun.

Læs også: Christian Langballe: Selvfølgelig skal man give hånd, når man får et statsborgerskab

Benny Engelbrecht forklarer onsdag aften pressen, hvorfor Socialdemokratiet undlader at stemme for udrejsecenter Lindholm. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

S: Hverken ja eller nej til Lindholm 

Det var anden gang indenfor bare ét døgn, at Socialdemokratiet valgte at stemme gult til en udlændingepolitisk stramning. Onsdag aften undlod partiet at stemme ja eller nej, da regeringen og Dansk Folkeparti stemte ja til finansieringen af det kommende udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm.

”Vi vil gerne lave en opsplitning, hvor man adskiller dømte afviste asylansøgere fra øvrige asylansøgere. Men vi har ikke set grundlaget for at placere det på Lindholm, og derfor kommer vi til at afstå fra at stemme, når forslaget sættes til afstemning,” sagde Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht til Ritzau forud for afstemningen.

Socialdemokratiets beslutning om at stemme gult, kommer bare en uge efter, at partiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye i tv-podcasten ”Borgen Late Night” kaldte det ”spot on”, at Socialdemokratiets daværende indenrigsminister Karen Jespersen i 1999 foreslog at placere kriminelle udlændinge på en ø. Og han gav på det tidspunkt ø-planerne tilslutning på denne måde:

”Det afgørende er ikke, om det er en ø. Det afgørende er, at vi får adskilt de kriminelle udlændinge fra de afviste asylsøgere på udrejsecenteret. Om Lindholm så er det rigtige sted, det ved jeg ikke. Men jeg regner med, at regeringen har styr på den beslutning, de har truffet. Du får mig ikke til at sige, at det er et problem i sig selv, at det er på en ø,” sagde Mattias Tesfaye til Borgen Late Night.

Martin Henriksen: Så kender vi Socialdemokratiet igen

Socialdemokratiets manglende opbakning til Lindholm og håndtryks-kravet får skarpe kommentarer med fra DF og regeringspartierne.

”Så kender vi Socialdemokratiet igen. Hvor er det trist! De snakker om en stram udlændingepolitik, men på Christiansborg vil de ikke engang stemme for at gøre livet mere besværligt for kriminelle udlændinge. Til gengæld vil Socialdemokratiet gerne hæve ydelserne til de udlændinge, der kommer til Danmark. Der er tale om slingrekurs,” skriver Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen på Facebook.

“De snakker om en stram udlændingepolitik, men på Christiansborg vil de ikke engang stemme for at gøre livet mere besværligt for kriminelle udlændinge”

Martin Henriksen om S på Facebook

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde denne kommentar til Socialdemokratiet under torsdagens debat om grundlovsceremonien:

“Det er lidt sløjt, at have et parti der stiller med en statsministerkandidat, som ikke kan tage stilling til, om man er for eller imod en grundlovsceremoni,” sagde hun.

S-ordfører: Karen Jespersens forslag om øde ø var ’spot on’