Fransk forfatter rystet over dansk Muhammed-debat

0
3693
Blomster lagt foran Bois d'Aulne gymnasiet i Paris, hvor den 47-årige terrormyrdede historielærer Samuel Paty arbejdede som historielærer. Samuel Paty vakte islamisters vrede, fordi han brugte muhammedtegninger sin i undervisning om ytringsfrihed. Foto: CHARLES PLATIAU/Ritzau Scanpix

Absurd tanke ikke at vise Muhammed-tegningerne, siger den franske forfatter Caroline Fourest til Weekendavisen. “Vi bliver slået ihjel for vores ideer,” siger hun om sidste uges drab på en lærer, der viste tegningerne

“Det er en absurd tanke”. Sådan lyder reaktionen fra den franske forfatter Caroline Fourest, da hun i et interview med Weekendavisen hører, at formanden for Skolelederforeningen i Danmark, Claus Hjortdal, mener, at man ikke bør vise Muhammedtegningerne, hvis de kan støde visse elever eller forældre.

“Det ville være det samme som at sige, at Samuel Paty havde gjort noget galt,” siger hun bestyrtet med henvisning til den 47-årig gymnasielærer Samuel Paty, som fredag i sidste uge blev myrdet på åben gade af en 18-årig islamist i en forstad til Paris, fordi han havde vist Muhammed-tegningerne som led i sin undervisning i ytringsfrihed.

“Hans eneste mål var at oplyse sine elever, gøre dem klogere og lære dem at tænke selv. Hvis vi overtager fundamentalisternes religiøse tabuer, har de jo vundet kampen og drevet en kile ind i vores rettigheder, som de kun vil lægge mere og mere pres på,” siger Caroline Fourest.

Læs også: Pia Kjærsgaard: Muhammedtegningerne burde være obligatoriske i folkeskolen

“Vi bliver slået ihjel for vores ideer”

Caroline Fourest er forfatter, filminstruktør og politisk kommentator. Hun har i en årrække arbejdet på Charlie Hebdo, det franske satiremagasin, som i 2015 var udsat for et islamistisk terrorangreb, fordi magasinet havde bragt satiriske tegninger af profeten Muhammed. Hun siger til Weekendavisen, at terrordrabet på Samuel Paty er et udtryk for, at islamisterne “har givet terroren et ekstra nøk opdad”:

“Vi bliver slået ihjel for vores ideer. Denne gang rammer attentatet selve symbolet på oplysningen og den verdslige republik. I de fleste franskmænds øjne er skolelæreren legemliggørelsen af håbet om at skabe et fælles sprog med fælles republikanske værdier, og lærerne symboliserer troen på, at fornuften vil sejre i sidste ende,” siger Caroline Fourest.

“Denne gang rammer attentatet selve symbolet på oplysningen og den verdslige republik”

Caroline Fourest, fransk forfatter og kommentator, i Weekendavisen

Islamister saboterer undervisning i franske skoler

Artiklen i Weekendavisen er deprimerende læsning. Den beskriver nemlig et Frankrig, hvor det nu er nærmest umuligt at undervise i og omtale religion mange steder, fordi det udløser protester og klager fra muslimske elever og deres forældre. I følge artiklen forsøger islamister konstant at sabotere undervisningen. For eksempel bliver skolelærere i socialt belastede forstæder dagligt konfronteret af elever, som af religiøse grunde ikke vil læade sig undervise i helt almindelige fag.

“Frankrig er islmisternes fremmeste mål i Vesten. Og i Frankrig er islamisternes fremmeste mål skolen,” citeres den tidligere borgmester i den fattige pariserforstad Sarcelles, Francois Pupponi, for at have sagt under et foredrag på Sobonne-universitetet for nylig.

Caroline Fourest har dette budskab til Weekendavisens læsere:

“Kritisk og selvstændig tænkning er selve fundamentet for det oplyste samfund – ikke tavshed og tabuisering”.

Læs mere i Weekendavisen her

Læs også:

Pia Kjærsgaard: Muhammedtegningerne burde være obligatoriske i folkeskolen