Folkekirken har overfortolket regler: Nu må der gerne være flere til begravelser udendørs

0
1665
Digteren Yahya Hassans muslimske begravelse i Aarhus har afdækket, at Fokekirken har tolket reglerne om antal deltagere ved den udendørs del af begravelser alt for stramt. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kirkeministeriet har opdateret vejledning om begravelser, så flere gerne må deltage i udendørs begravelser

Folkekirken har tolket reglerne om udendørs begravelser under coronakrisen alt for stramt. Det står klart, efter at Kirkeministeriet har opdateret en vejledning om bl.a. rammer for begravelser.

I følge Kristeligt Dagblad kan man i den nye vejledning læse, at der ikke er nogen øvre grænse for antallet af deltagere ved begravelser udendørs. Det er stik imod den oplysning, som mange pårørende har fået de sidste par måneder. De har fået oplyst, at det maksimale antal deltagere udendørs er det samme som indendørs, hvor deltagerantallet er begrænset af størrelsen på kirkens gulvareal.

Formanden for Præsteforeningen Per Bucholdt Andreasen siger til Kristeligt Dagblad, at “det er meget beklageligt, at folkekirken åbenbart har overimplementeret reglerne indtil nu”. I følge ham har præsterne blot fulgt de vejledninger, som de har fået fra Kirkeministeriet.

“det er meget beklageligt, at folkekirken åbenbart har overimplementeret reglerne indtil nu”

“Vi kan ikke gøre andet end at følge vejledningerne. Jeg vil ikke skyde skylden på nogen, men blot sige, at det er godt, at det nu er blevet afklaret. Der har været megen usikkerhed om det, og det er selvfølgelig dybt beklageligt, hvis nogen er gået glip af en begravelse, fordi man har haft forskellige tolkninger af reglerne mellem myndighederne,” siger han.

Som ditOverblik skrev i sidste uge, har politiet også bidraget til forvirringen. Efter digteren Yahya Hassans begravelse oplyste politiet i Aarhus, at begravelser var undtaget forsamlingsforbuddet, men Rigspolitiet skriver omvendt i sin vejledning, at jordfæstelsen udendørs er omfattet af begravelsen. Begravelsesoptog er til gengæld undtaget i følge Rigspolitiet.

Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup kaldte det i sidste uge skandaløst, at der er administreret efter forkerte regler i ugevis.

”Man må sige tak til Yahya Hassan for at det her er kommet frem i lyset. Det er simpelt for dårligt, at det her ikke er blevet afklaret for længe siden. Jeg er desuden vred over, at biskopper og provster ikke har presset på for at få det her opklaret. De har været alt for bovlamme,” sagde Marie Krarup til ditoverblik.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Læs også ditOverblik: Ingen begrænsninger på muslimske begravelsesoptog, men kristne begravelser skal overholde corona-regler