MORGEN: Partier vil åbne meget mere end kultur i “udvidet fase 2” | Nu må flere komme med til begravelser

0
1656
DFs formand Kristian Thulesen Dahl under torsdagens partilederdebat på Statens Museum for Kunst i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Partier vil åbne meget mere end kultur i “udvidet fase 2”

Statsministeren har indkaldt til nye forhandlinger, hvor kulturen er på dagsordenen. Men flere partier vil også have andre ting med. “Vi skal kigge på serviceindustrien, kultur- og oplevelsesindustrien,” siger DFs formand

GENÅBNING | Der skal prioriteres meget mere end kultur, når der åbnes yderligere for Danmark i det, som statsminister Mette Frederiksen har døbt “en udvidet fase 2” i genåbnigen. Det er meldingen fra flere partier i Jyllands-Posten, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i går inviterede partierne til nye forhandlinger på baggrund af en ny, optimistisk rapport fra Statens Serum Institut. I invitationen lægger statsministeren op til at “en stor del af dansk kulturliv” skal åbnes. Men det er ikke nok, er meldingen fra bl.a. Dansk Folkeparti.

“Vi skal kigge på de steder, hvor de manglende aktiviteter rammer mange arbejdspladser.
Det er i serviceindustrien, kultur- og oplevelsesindustrien,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Den radikale leder Morten Østergaard nævner gymnasier og højskoler, som områder, der kan åbnes nu:

“Vi har presset på for at få museerne genåbnet, så at man nu vil åbne for kulturen, er en dejlig kovending fra regeringen. Men jeg må sige, at tallene fra Statens Serum Institut berettiger til mere. Vi bør gå omvendt til værks og tale om, hvad der fortsat må holde lukket frem for, hvad der kan åbne,” siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Mette Frederiksen (S), Søren Pape Poulsen (KF), Pernille Skipper (EL), Kristian Thulesen Dahl (DF), Alex Vanopslagh (LA), Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Østergaard (RV) og Jakob Ellemann-Jensen (V) under torsdag aftens partilederdebatt om covid-19, på Statens Museum for Kunst i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partier kræver svar fra finansminister: Hvor stort bliver det økonomiske råderum?

Finansministeriet har opgivet at regne på de kommende års økonomiske råderum, men det er Folketingets partier ikke tilfredse med. “Vi kan ikke forhandle i blinde,” siger DFs formand til Jyllands-Posten

ØKONOMI | Hvor stort bliver det økonomiske råderum i de kommende år? Det tal har Finansministeriet indtil videre opgivet at beregne på grund af coronaepidemien. Men det er Folketingets partier ikke tilfredse med. Flere partier kræver i Jyllands-Posten at regeringen på trods af usikkerheder fremlægger sit bud på det økonomiske råderum. Ellers vil forhandlingerne om en genstart af dansk økonomi foregå, uden at partierne aner, hvor mange penge der vil være til velfærd, klima, investeringer, skattelettelser etc.

“Hvis ikke vi får et bedre grundlag, så vil forhandlingerne foregå i blinde, og det duer simpelthen ikke. Før partierne begynder at komme med en lang ønskeseddel til, hvad der skal ske, bør regeringen fremlægge nogle mere konkrete tal for, hvordan krisen påvirker råderummet, og hvad der er at gøre godt med de kommende år,” siger Dansk FolKeartis formand ristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

“Hvis ikke vi får et bedre grundlag, så vil forhandlingerne foregå i blinde, og det duer simpelthen ikke”

kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Jyllands-Posten

Den konservative leder Søren Pape Poulsen er enig:

“Jeg har fuld forståelse for, at der er stor usikkerhed, men selvfølgelig kan man regne på det. Hvis man ikke har en interesse i at få et billede af økonomien frem, så må det være, fordi man frygter, hvad billedet viser,” siger han til avisen.

Læs mere i Jyllands-Posten her

Søren Espersen er næstformand for Dansk Folkeparti og hhv. Færøerneordfører, Grundlovsordfører, Grønlandsordfører og Udenrigsordfører. Foto Steen Brogaard

DF: På tide at 5G bliver en del af Danmarks kritiske infrastruktur

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen glæder sig over statsministerens nye toner på området

5G | Flere partier glæder sig over at statsminister Mette Frederiksen (S) nu er klar til at lade 5G-mobilnetværket blive en del af Danmarks kritiske infrastruktur. Det skriver Berlingske. Partierne har presset på over en længere tid. Dermed trak statsministeren en streg i sandet i en af de mest betændte sager i Vestens forhold til stormagten Kina.

Mette Frederiksen tager derfor hul på et større lovarbejde for at definere en række objektive kriterier for, hvem der kan byde ind på 5G i Rigsfællesskabet, skriver Berlingske.

Hos Dansk Folkeparti kalder udenrigsordfører Søren Espersen statsministerens interview for en “klar udmelding”, der udrydder den tvivl, der har hersket indtil nu om definitionen af 5G som kritisk infrastruktur.

“Der er mange ting, der har sikkerhedspolitisk betydning, og nu vælger vi selv, hvordan det foregår,” siger Søren Espersen til Berlingske.

Digteren Yahya Hassans muslimske begravelse i Aarhus har afdækket, at Fokekirken har tolket reglerne om antal deltagere ved den udendørs del af begravelser alt for stramt. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Folkekirken har overfortolket regler om begravelser

Kirkeministeriet har opdateret vejledning om begravelser, så flere gerne må deltage i udendørs begravelser

BEGRAVELSER | Folkekirken har tolket reglerne om udendørs begravelser under coronakrisen alt for stramt. Det står klart, efter at Kirkeministeriet har opdateret en vejledning om bl.a. rammer for begravelser.

I følge Kristeligt Dagblad kan man i den nye vejledning læse, at der ikke er nogen øvre grænse for antallet af deltagere ved begravelser udendørs. Det er stik imod den oplysning, som mange pårørende har fået de sidste par måneder. De har fået oplyst, at det maksimale antal deltagere udendørs er det samme som indendørs, hvor deltagerantallet er begrænset af størrelsen på kirkens gulvareal.

Formanden for Præsteforeningen Per Bucholdt Andreasen siger til Kristeligt Dagblad, at “det er meget beklageligt, at folkekirken åbenbart har overimplementeret reglerne indtil nu”. I følge ham har præsterne blot fulgt de vejledninger, som de har fået fra Kirkeministeriet.

“det er meget beklageligt, at folkekirken åbenbart har overimplementeret reglerne indtil nu”

“Vi kan ikke gøre andet end at følge vejledningerne. Jeg vil ikke skyde skylden på nogen, men blot sige, at det er godt, at det nu er blevet afklaret. Der har været megen usikkerhed om det, og det er selvfølgelig dybt beklageligt, hvis nogen er gået glip af en begravelse, fordi man har haft forskellige tolkninger af reglerne mellem myndighederne,” siger han.

Som ditOverblik skrev i sidste uge, har politiet også bidraget til forvirringen. Efter digteren Yahya Hassans begravelse oplyste politiet i Aarhus, at begravelser var undtaget forsamlingsforbuddet, men Rigspolitiet skriver omvendt i sin vejledning, at jordfæstelsen udendørs er omfattet af begravelsen. Begravelsesoptog er til gengæld undtaget i følge Rigspolitiet.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Læs også ditOverblik: Ingen begrænsninger på muslimske begravelsesoptog, men kristne begravelser skal overholde corona-regler

Nyhavn torsdag den 14. maj 2020. Barer og resturanter har været lukket under Coronakrisen men mandag den 18. maj må der igen åbnes og Nyhavn Færgekro er klar.. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Analyse: Danske virksomheder vil tabe ca. 120 mia. kr. på trods af hjælpepakker

Næsten halvdelen af alle virksomheder tærer på egenkapitalen på grund af coronakrisen, viser analyse fra PwC og Axcelfuture

NEDTUR | Danske virksomheder vil have mistet ca. 120 mia. kr. i driftsresultat, når coronakrisens hjælpepakker udløber den 8. juli. Det viser en ny analyse fra PwC og Axcelfuture.

120 mia. kr. svarer til 29 % af det samlede forventede driftsresultat (EBITDA) i perioden. Samtidig tærer 44 % af virksomhederne på deres egenkapital.

Ifølge analysen går det værst ud over de mindre virksomheder, når det gælder egenkapitalen. Godt 10 % af SMV’erne kommer ud med negativ egenkapital på den anden side af krisen, mens det kun gælder 2 % af virksomhederne med mere end 250 ansatte.

“Så længe virksomhederne ikke oplever en normaliseret omsætning, bliver det desværre stadigt sværere for mange virksomheder at undgå at afskedige medarbejdere. Der er derfor behov for et alternativ til hjælpepakkerne, så vi undgår flere konkurser, tab af arbejdspladser og udsigt til markant lavere økonomisk vækst,” sier Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og Senior Partner i PwC, i en pressemeddelelse.

ANDRE NYHEDER

Regeringen og Danske Regioner præsenterer en indgået aftale om udmøntning af de 600 mio. kr. til en styrket psykiatri, der blev afsat på finansloven 2020. Aftalen blev her til morgen præsenteret på et pressemøde med bl.a. sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

DR: Million-aftale om flere varme hænder i psykiatrien

DR: Spionmistænkte dansk-iranere kobles til sag om terrorplanlægning

TV2: Dansk økonomi skrumper i årets første kvartal

Kristeligt Dagblad: Partier vil lade danskerne holde bryllupper og konfirmationer

TV2: Professorer retter hård kritik mod Statens Serum Institut

TWITTER & FACEBOOK

De radikale glæder sig over udlændingelempelser – DFs Søren Espersen kommenterer på Twitter. Læs også ditoverblik: Regeringen skrotter hjemsendelsespolitik: Flygtninge i arbejde får lov at blive

Peter Skaarup om lidt økonomisk A B C – på Twitter: