Flertal siger nej til tyrkisk stormoské i Holbæk

0
3662
Da Tyrkisk-Islamisk Kultur-og Undervisningscenters ansøgte om tilladelse til at ombygge et bowlingcenter til moske i Holbæk, blev Brabrand kulturforenings moske i Aarhus (billedet) nævnt som eksempel på den byggestil, man ville benytte. Kilde: Holbæk Kommune / Lone Backs Arkitekter

17 ud af 31 byrådsmedlemmer sagde onsdag aften nej til at ændre lokalplan, så tyrkisk-islamisk forening kunne indrette islamisk kulturcenter i et bowlingcenter tæt på ghettoområdet

En tyrkisk-islamisk forening i Holbæk får ikke lov at omdanne et bowlingcenter tæt på et ghettoområde til et islamisk kulturcenter med en moské med to bederum til hhv. 300 mænd og 150 kvinder.

Onsdag aften sagde et flertal i kommunalbestyrelsen nej til den ændring af lokalplanen, som kulturcentret ville have krævet, fordi der skulle indrettes en imambolig i centret. Dermed kan Dansk Folkepartis fire medlemmer i kommunalbestyrelsen for anden gang på to år glæde sig over, at planer om moské-byggeri i Holbæk ikke bliver til noget.

Det var foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter for Børn og Unge, som stod bag planerne. Den tyrkisk-islamiske forening har i dag lokaler et andet sted i byen og har ønsket mere plads, og selv om et flertal på 17 ud af 31 medlemmer i kommunalbestyrelsen onsdag stemte nej, så er moské-planerne ikke skudt helt i sænk. Socialdemokratiet, som har været delt i spørgsmålet, tilkendegav på mødet, at man er “indstillet på at starte en dialog med den tyrkisk-islamiske forening”, som i 2018 måtte se et andet moské-projekt kuldsejle, fordi den tiltænkte adresse blev lejet ud til et busselskab.

Dansk Folkeparti har fra starten kæmpet imod moské-planerne, både i 2018 og 2020. Partiet ønsker ikke en moské i Holbæk, og især har man været kritisk overfor placeringen i det tidligere bowlingcenter Mellemvang 5, fordi det ligger tæt på boligområdet Vang, der er på statens ghettolisten.

“Det er jo en holdning, DF generelt har, at vi stemmer nej til det her. Men der er også en større udfordring ved ønsket om at lave et kulturcenter. I DF er vi ikke imod, at der er forskellige trosholdninger. Men det er, som om de er ved at lave et parallelsamfund, og Vangkvarteret ligger tæt på. Hvis de vil integreres, er det her i hvert fald ikke løsningen,” sagde John Harpøth (DF), formand for klima-og miljøudvalget i Holbæk, for nylig til Nordvestnyt.

FAKTA: SÅDAN BLEV DER STEMT

Sag pkt. 169. – beslutning om igangsætning af ny planlægning for Islamisk Kulturcenter på ejendommen Mellemvang 5, 4300 Holbæk

For stemte 13 – Venstre (6), De Radikale (2), Enhedslisten (2), De Konservative (1), Lokallisten (1) og en enkelt socialdemokrat

Imod stemte 17 – Socialdemokratiet (11), Liberal Alliance (2) og Dansk Folkeparti (4)

Fraværende SF (1)

Det betyder, at der IKKE igangsættes en planlægning for opførelse af et Islamisk Kulturcenter (en moske) – i hvert fald i denne omgang.

Kilde: Dansk Folkeparti i Holbæk