Efter Muhammed-trusler: Statsministeren vil forhandle med partier om ytringsfrihed

0
3863
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl spurgte i spørgetimen med statsminister Mette Frederiksen, om hun vil indkalde til drøftelser om sikring af ytringsfriheden i blandt andet uddannelsessystemet. Det sagde hun ja til. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På opfordring fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl vil statsminister Mette Frederiksen (S) indkalde til politiske forhandlinger om sikring af ytringsfriheden

Trusler mod en lærer, som ville vise Muhammed-tegningerne i sin undervisning, fører nu til, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om sikring af ytringsfriheden.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl bragte tirsdag emnet op i spørgetimen med statsministeren, hvor han spurgte om statsministeren ville indkalde til drøftelser, og det svarede hun ja til:

“Og jeg synes vi skal se på det hele vejen rundt. For når jeg hører fra lærere, at man går uden om abortspørgsmålet, fordi det kan provokere nogle elever, som er imod fri abort, eller der er hæderkronede danske forfattere, som nogle elever ikke vil læse, fordi der er  ‘heftige sexscener’ som de kalder det eller der skrives om sex udenfor eller før ægteskabet, så er vi jo allerede et sted, hvor vi ikke må være som samfund,” sagde statsministeren – og fortsatte:

”For vi vil have en skole og et uddannelsessystem, hvor man kan læse det hele, og hvor der ikke er danske forfattere, der bliver censureret bort og emner man ikke kan diskutere, fordi nogle har en religion, som tolkes sådan, at den skal gå ud over andre. Det har vi et ansvar for at få gjort op med, og derfor vil jeg gerne indkalde til drøftelser om den brede censurdiskussion,” sagde statsministeren.

“Vi vil have en skole og et uddannelsessystem, hvor man kan læse det hele”

Mette Frederiksen, statsminister, i spørgetimen
“Vi vil have en skole og et uddannelsessystem, hvor man kan læse det hele,” sagde Mette Frederiksen i spørgetimen. Her møder hun pressen efter spørgetimen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lærer blev truet til tavshed

Den konkrete anledning til, at Kristian Thulesen Dahl rejste spørgsmålet, er sagen om en lærer på Københavns Professionshøjskole, som har måttet få hemmelig adresse og en kontaktperson hos Politiets Efterretningstjeneste, fordi hun i efteråret skrev på Facebook, at hun ville bruge Muhammed-tegningerne i sin undervisning.

Anledningen var mordet på den franske gymnasielærer Samuel Paty, der blev brutalt myrdet af en ung islamist på åben gade i Paris, fordi han havde vist Muhammed-tegningerne i sin undervisning i ytringsfrihed. Det fik læreren ’Charlotte’, som Danmarks Radio kalder hende i en reportage, til at lave et opslag på sin private Facebookside med følgende ordlyd:

“Fremover vil Muhammed-tegningerne indgå som en del af min undervisning. Jeg opfordrer andre undervisere til det samme i respekt for vores modige kollega i Paris og for at sikre grundlaget for vores arbejde: Ytringsfriheden”.

Hun delte samtidig en illustration med de 12 Muhammed-tegninger fra Jyllands-Posten. Men efter få timer væltede truslerne ind, og Charlotte har besluttet, at hun alligevel ikke vil bruge tegningerne:

”Nej. Ikke med de erfaringer, jeg har fået nu. De viser jo, at der er en risiko ved at bruge dem. At der sidder nogen, for hvem det ikke er acceptabelt. Og som vi så med Samuel Paty, er der også nogen, som vil bruge voldelige midler til at forhindre det,” siger hun til DR.

“Hvis Muhammedtegningerne indgår i pensum, så kan man ikke true den enkelte lærer til at lade være med at bruge dem, for så ved man, at det er en del af en pligt i det danske samfund,” sagde Kristian Thulesen Dahl. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF: Gør Muhammed-tegningerne obligatoriske

Dansk Folkeparti mener, at sagen understreger, at Muhammed-tegningerne bør være en obligatorisk del af undervisningen. For det vil, som Kristian Thulesen Dahl sagde i spørgetimen, løfte åget fra lærernes skuldre:

”Hvis vi lader det indgå i pensum, så kan man ikke true den enkelte lærer til at lade være med at bruge dem, for så ved man, at det er en del af en pligt i det danske samfund. Det handler om at tage risikoen så meget som muligt fra den enkelte lærer,” sagde DF-formanden.

”Hvis vi lader det indgå i pensum, så kan man ikke true den enkelte lærer til at lade være med at bruge dem”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, om Muhammed-tegningerne

Mette Frederiksen er dog ikke umiddelbart klar til at gå så langt. Men hun vil heller ikke helt afvise Dansk Folkepartis forslag:

”Grundlæggende er jeg imod, for jeg vil grundlæggende ikke detailstyre. Omvendt må vi også erkende, at hvis vi ikke tager affære som samfund, så lægger vi ansvaret over på den enkelte undervisers skulder, og vi kunne se i går i DR (i indslag i Danmarks Radio med ’Charlotte’, red.), hvad konsekvensen er, nemlig at en underviser må gå under jorden for at have stået op for det mest naturlige i Danmark, nemlig ytringsfriheden,” sagde statsministeren i spørgetimen.

Læs også:

Skolelærer og DFer: Naturligt at bruge Muhammedtegningerne

Pia Kjærsgaard: Stå nu sammen om Muhammed-tegningerne