“Du er en foragtelig hund”: Gymnasielærer truet, fordi hun ville vise Muhammed-tegningerne

0
6582
Blomster lagt foran Bois d'Aulne gymnasiet i Paris, hvor den 47-årige terrormyrdede historielærer Samuel Paty arbejdede som historielærer. Samuel Paty vakte islamisters vrede, fordi han brugte muhammedtegninger sin i undervisning om ytringsfrihed. Foto: CHARLES PLATIAU/Ritzau Scanpix

En dansk gymnasielærer fik dødstrusler på Facebook, fordi hun i solidaritet med knivdræbt fransk lærer ville vise Muhammedtegningerne i sin undervisning. Folkeskolelærer fortæller til BT, at hun ser det som sin pligt, at vise tegningerne

“Du er en foragtelig hund. Jeg håber også at høre dårlige nyheder om dig” og “Slet de billeder nu. Jeg siger det for din egen skyld”.

Sådan lød nogle af de trusler, som en gymnasielærer i følge Kristeligt Dagblad blev udsat for på Facebook, efter at hun lørdag bekendtgjorde, at hun ville gøre Muhammedtegningerne til en del af sin undervisning i ytringsfrihed.

Lærerens opslag skete i solidaritet med den franske gymnasielærer, Samuel Paty, som fredag blev knivdræbt af en 18-årig muslimsk mand på åben gade i Paris, fordi han havde vist Muhammedtegninger som en del af sin undervisning i ytringsfrihed.

Ytringsfrihedsekspert: Katastrofalt

Men den danske kollegas solidaritetserklæring fik ikke lov at stå ret længe. Efter truslerne meldte hun sagen til politiet, og her anbefalede man hende at gøre opslaget privat og i øvrigt holde lav profil.

“Det viser meget klart, at den trussel, vi så i forbindelse med Muhammed-tegningerne, bliver ved med at være her 15 år efter. Det ville være katastrofalt, hvis folkeskoler og gymnasier sagde til deres lærere, at de ikke måtte undervise i ytringsfrihed,” siger Jacob Mchangama, jurist og direktør i den juridiske tænketank Justitia, til Kristeligt Dagblad.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron taler til pressen foran den skole i en forstad til Paris, hvor den knivdræbte historielærer arbejdede. Foto: ABDULMONAM EASSA/Ritzau Scanpix

Lærerformand: Utilstedeligt

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Tomas Kepler, kalder truslerne helt utilstedelige:

“Man skal under ingen omstændigheder opleve at blive udsat for trusler på baggrund af sin undervisning,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Til Jyllands-Posten siger lærerformanden, at det må være op til den enkelte lærer, om Muhammedtegningerne skal vises. Alt andet vil stride imod grundtanken i de gymnasiale uddannelser:

“Men det, man principielt kan være bekymret for, er, at der muligvis er nogle, som ikke ytrer sig og føler sig nødsaget til at udøve en form for selvcensur,” siger han.

“det man principielt kan være bekymret for, er, at der muligvis er nogle, som ikke ytrer sig og føler sig nødsaget til at udøve en form for selvcensur”

Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), til Kristeligt Dagblad

Skoleledernes formand: Ikke nødvendigt at provokere

Omvendt mener skoleledernes formand, Claus Hjortdal, at “det ikke er skolens opgave at provokere”:

“Der vil være skoler, hvor jeg vil sige, at det vil være fejlagtigt, fordi det ikke er vores opgave at provokere. Vi kan sagtens snakke om ytringsfrihed uden at skulle vise den tegning,” siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Lærer: Pligt at vise tegningerne

Den holdning deler speciallærer i folkeskolen, Jannie Bøgh fra Frederikssund, absolut ikke. Jannie Bøgh, der er medlem af Dansk Folkeparti, fortæller til BT, at hun siden 2005, hvor Muhammedtegningerne blev offentliggjort i Jyllands-Posten, har brugt tegningerne af profeten kontinuerligt, når hun underviser om ytringsfrihed i fag som kristendom, historie og samfundsfag. Hun ser det som sin pligt:

“I Danmark er vi alle underlagt grundloven. Det er vores allerhelligste dokument. Og det skal børnene undervises i. Og som underviser har jeg pligt til at undervise dem i det, så de kender deres rettigheder og pligter. Gør de ikke det, kan de ikke gå ud og være samfundsborgere. Så enkelt er det,” siger Jannie Bøgh til B.T.

Jannie Bøgh fortæller til BT, at hun ser det som sin pligt at vise Muhammedtegningerne i sin undervisning. Læs mere her

Hun fortæller, at hun også bruger billeder som ‘Piss Christ’ af provokunstneren Andres Serrano og billeder af Rasmus Paludan i undervisningen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard finder det rystende, at folkeskolelærerne opfordres til ikke at vise Muhammedtegningerne:

“Det er fandme uhyggeligt du….det bør være obligatorisk undervisning i folkeskolen at fortælle om Muhammed tegningerne. Det er historie,” skriver Pia Kjærsgaard på Twitter.

Læs også:

Kristian Thulesen Dahl: Fransk tragedie udstiller faren ved muslimsk indvandring