Lukning af sportsnyheder forbløffer: Hvordan kan DR læse public service-kontrakt sådan?

0
2239
Det vil gå ud over de mindre idrætsgrene, når sportsnyheder forsvinder fra DR-tv, frygter kritikere.

DRs beslutning om at droppe sportsnyheder på tv vækker forbløffelse. Det viser, hvorfor det er vigtigt at være utroligt præcis, når der laves public service kontrakter, siger DFs medieordfører Morten Marinus

“DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene og af handicapidræt. Dækningen skal i øget grad vise alsidigheden i dansk idræt (flere og mindre idrætsgrene samt den lokale/regionale idræt og idrættens samfundsmæssige betydning). Der skal være alsidighed i dækningen i sportsnyheder, transmissioner og dokumentarer”.

Sådan står der på side fire i den nye public service kontrakt for Danmarks Radio for årene 2019-2023. Alligevel har Danmarks Radio besluttet, at sportsnyhederne skal nedlægges på tv. Det fik onsdag Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus til at anklage Danmarks Radio for at bryde public service-kontrakten, og dagen derpå, er Marinus stadig dybt forundret over, at Danmarks Radio vælger at skære ned på DR-sporten og fjerne sportsnyheder fra tv.

“Vi har nu via Kulturministeren bedt om et svar fra Danmarks Radio. Vi vil vide, hvordan de vil leve op til forpligtelserne i kontrakten, når de samtidig vil spare så kraftigt på sporten. Det kan selvfølgelig godt være, at DR mener de kan løse opgaven, men vi hører jo fra DRs egne medarbejdere, at de ikke mener at man fremover vil kunne levere det samme som nu på de smalle idrætsgrene,” siger Morten Marinus.

DR: Sportsnyheder på nettet

DRs generaldirektør Maria Rørby Rønn har forklaret, at sportsnyhederne skal dækkes digitalt og på radio. Det kalder direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm Hansen en katastrofe for de mindre idrætsgrene, som har brug for tv-opmærksomhed. Morten Marinus er da også mere end forbløffet over, at DR kan tolke public service kontrakten på en måde, så de flytter sportsnyheder væk fra tv.

“Vi har tolket det på en anden måde. For os har der ikke været nogen tvivl om, at det betyder, at der skal være sportsnyheder på både tv og radio. Det viser bare, hvorfor det er så vigtigt at være utroligt præcis, når man indgår en public service kontrakt,” siger Morten Marinus med en vink til de kritikere, der mener politikerne er alt for detaljerede i deres krav til DR.

Morten Marinus vil nu afvente svaret fra DR. Han er desuden klar til at diskutere udviklingen på DR-sporten, når den næste public service-rapport udkommer næste år med den første status og når der skal laves midtvejsevaluering af kontrakten.

Public service kontrakten for DR kan læses her.