Avis: Overdrevne påstande om at DR skal være mere kristent

0
2248
Mandag indgik Kulturminister Mette Bock en ny public service kontrakt for 2019-2023 med Danmarks Radio. Kontrakten er blevet til i forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den nye public service kontrakt er ikke noget religiøst overgreb på Danmarks Radio, mener Kristeligt Dagblad

”DR skal styrke sit tilbud vedrørende kulturelle, demokratiske og historiske grundværdier i det danske samfund, herunder en tydelig formidling af den danske kultur og den danske kulturarv. Det skal i DR’s programflader og platforme være tydeligt, at vort samfund bygger på folkestyre og har sin rod i kristendommen”.

Sådan lyder det på side 1 i den nye public service kontrakt for Danmarks Radios for 2019-2023, som blev offentliggjort i tirsdags. Det har udløst massiv kritik og fik blandt andet Uffe Elbæk til sarkastisk at spørge på Twitter:

“Betyder det, at TV Avisen fremover starter med Fadervor, og at en nyhedshistorie kunne være, at Jorden blev skabt på seks dage?”.

Men rygterne om, at der er en nykristning i gang af Danmarks Radio er overdrevne. Det fastslår Kristeligt Dagblad i en ledende artikel.

Avisen gør opmærksom på, at allerede den socialdemokratisk ledede regering i public service kontrakten fra 2011 krævede, at DR skulle formidle kristendom:

”DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv,” hed det.

Tweet af Alternativets leder Uffe Elbæk.

Nødvendig præcisering

I den nye kontrakt er kristne kulturarv skiftet ud med sin rod i kristendommen. Og det er nu også skrevet ind i kontrakten, at de kristne rødder skal fremgå på DR’s programflader og platforme.

Men som Kristeligt Dagblad formulerer det, er der “ikke tale om et religiøst overgreb”:

”Det er værd at huske på, at de offentlige TV-stationer i Tyskland, ARD og ZDF, har kirkelige delegater siddende i repræsentative organer. Det er ikke noget skred, at demokratiske kulturer tænker kristendom ind i rammerne for offentligt finansierede medier. En tusindårig åndshistorie er betydningsfuld for en fælles national oplysningsaktør,” skriver avisen i lederen, som er underskrevet af debatredaktør Anders Ellebæk Madsen.

Avisen mener, at formuleringen om de kristne rødder giver mening, for det med den kristne kulturarv har ikke altid været tydeligt i den programpolitik, som DR har kørt:

”Mange er blevet overraskede over, hvor nonchalant landets store kulturformidler har taget på opgaven med at formidle åndshistoriens store linjer. Og hvor svært organisationen har haft ved at dokumentere, at det er gået fremad med trosdækningen, som det har lydt fra DR’s side ved omlægninger af trosprogrammer,” som Kristeligt Dagblad skriver.

“Det er ikke noget skred, at demokratiske kulturer tænker kristendom ind i rammerne for offentligt finansierede medie”

Leder i Kristeligt Dagblad

DR har fejllæst den politiske udvikling

Til tider har Danmarks Radio nærmest reageret trodsigt på kristendomskravet – en trodsighed, som Kristeligt Dagblad kalder ”en del af DR’s fejlslagne politiske ageren gennem årtier”.

”Man har ikke været i stand til at tage pejling efter den politiske udvikling og er endt med at udtrykke modstand på et område, som ikke fylder meget ressourcemæssigt, hvorfor uvilligheden fremstår ideologisk. Men det vil klæde DR ikke at reagere på kristendomskravene på en måde, der leder tankerne hen på Uffe Elbæks religionsforståelse,” skriver Kristeligt Dagblad.