Dødsugen i Sverige: 2554 døde på én uge

0
2550
"Vi er så mange, der gerne vil nyde sommeren i gaderne, så hold afstand," lyder budskabet i dette klistermærker på en gade i Stockholm. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Uge 15 var den værste uge i Sveriges nyere historie med 2554 døde – mange af corona virus. I svenske medier kaldes ugen simpelthen dødsugen

Hverken de store tal eller de små tal lover godt. For eksempel var der i uge 18 med de første majdage en overdødelighed i de to største byer Stockholm og Göteborg på 50 procent sammenlignet med årene inden. Og samtidig viser test, at ikke ret mange svenskere har været smittet – det seneste tal fra de svenske sundhedsmyndigheder viser, at 27.272 er eller har været smittede.

Det sidste er ekstra trist, fordi mange svenskere – anført af glade politikere og en del forskere – har satset på den såkaldte flokimmunitet. I mange eksperters forventning kan en befolkning opnå en slags automatisk immunitet – flokimmunitet – hvis 60 procent eller flere i en befolkning har været smittet. Og det er svenskerne langt fra med mindre end 3 procent, der er testet positive for sygdommen.

Så sent som i april talte de svenske sundhedsmyndigheder om, at op mod en tredjedel af befolkningen i de store byer ville have haft sygdommen. Dermed ville man i Stockholm og Göteborg være halvvejs mod drømmen om at sygdommen ville dø ud af sig selv.

Trist rekord

Tallene er fra det svenske svar på Danmark Statistik, SCB. De får stor opmærksomhed i de svenske medier og avisen Expressen var først med at døbe uge 15 om til dödsveckan – dødsugen. For tre kommuner – Borlänge, Sollentuna og Sundbyberg – er der tale om dobbelt så høje dødstal som normalt i de tidligere år.

I alt er 3225 svenskere – indtil 10. maj – død af den kinesiske virus. Det er i absolutte tal mere end i Danmark, Finland, Island og Norge tilsammen. Og samtidig en trist rekord i antal døde – 32 for hver 100.000 svenskere.

Bortset fra de rekordhøje dødstal så følger billedet i Sverige det, man kender fra andre lande. Det er især de ældre mænd, der bukker under. Samlet er over 10.000 svenske mænd døde af corona virus eller andre sygdomme i aldersgruppen over 65 år, der den mest sårbare.

Kilder: SVT, SCB (Sveriges Statistik), Expressen