DF vil gøre det lettere at få erstatning for Covid-19-syge

0
2162
Sygehuspersonale i det nye testcenter i telte på Aalborg Kaserner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti foreslår omvendt bevisbyrde i arbejdsskadesager om corona. DF frygter, at ansatte ellers kan få svært ved at bevise, at de er blevet syge på jobbet

Ansatte kan få erstatning, hvis de bliver smittet med coronavirus på jobbet og bliver syge med covid-19. Det fastslog Beskæftigelsesministeriet i en ny vejledning den 21. april.

Men Dansk Folkeparti mener, at vejledningen er udformet på en måde, så det kan blive svært at få erstatning. Derfor foreslår DF nu, at der indføres ‘omvendt bevisbyrde’ i sager om Covid-19.

I dag er det kun sundhedspersonale, der direkte arbejder med Covid-19, der kan få erstatning uden at påvise en konkret smittekilde. For andre skal der være “sandsynlig sammenhæng” mellem smitte på jobbet og Covid-19. Det frygter DF vil gøre det svært for mange, fordi inkubationstiden – tidspunktet fra smitte til sygdom – er 2-12 dage.

“Det er givetvis rigtigt, at en arbejdstager lige så godt kan være blevet smittet i fritiden som på arbejde. Men virkeligheden er, at mange danske arbejdspladser er karakteriserede ved, at man arbejder tæt sammen i processer, er tæt sammen i kantinen og i andre sammenhænge, hvor det ikke kan udelukkes, at man kan blive smittet,” skriver DF i forslaget, som Jens Henrik Thulesen Dahl er ordfører på.

DF foreslår derfor, at arbejdsskadesikringsloven får følgende tilføjelse:

“Enhver, der er sikret efter denne lov, har ret til erstatning for følgerne af COVID-19, medmindre det anses for overvejende sandsynligt, at sygdommen skyldes andre forhold end de erhvervsmæssige”.

I alt er 334.000 danskere nu blevet testet for covid-19. 527 er foreløbig døde som følge af sygdommen.