DF vil have minimumsnormeringer på ældreområdet

0
1625
Partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup på dagens pressemøde efter Dansk Folkeparti sommergruppemøde på Sandbjerg Gods i Sønderborg. Foto: Carsten Lundager

Minimumsnormeringer på ældreområdet skal forhindre, at kommuner flytter penge fra ældre- til børneområdet, sagde DFs formand Kristian Thulesen Dahl på pressemøde efter sommergruppemødet

Dansk Folkeparti frygter, at kommuner vil tage penge fra ældreområdet, når de fremover skal leve op til de minimumsnormeringer på børnepasningsområdet, som regeringen har aftalt med sine støttepartier. Derfor foreslår Dansk Folkeparti nu, at der også laves minimumsnormeringer på ældreområdet. Det skal forhindre, at der kan flyttes penge fra ældre- til børneområdet.

“Vi er dybt bekymrede for, at minimumsnormeringer på børneområdet vil føre til, at man kannibaliserer på de ressourcer, der ellers sat af til de ældre. For når der er nogle lovfæstede krav på børneområdet, er det jo snublende nært for nogle kommunalpolitikere at sige om ‘vi så ikke skal tage nogle penge fra ældreområdet’. Den eneste måde at tackle det på, mener vi, er ved at lave minimumsnormeringer på ældreområdet også”.

Det sagde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl på det pressemøde, som onsdag eftermiddag afsluttede DFs sommergruppemøde i Sønderborg.

“Vi skal sikre, at de penge som staten sender ud til kommunerne for at skabe ordentlige forhold i ældreplejen, at de rent faktisk også går til ældreplejen,” fortsatte DF-formanden.

“Det er jo snublende nært for nogle kommunalpolitikere at sige om ‘vi så ikke skal tage nogle penge fra ældreområdet'”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand
Fra dagens pressemøde. Foto: Carsten Lundager

Klippekortsordning for ældre skal være en rettighed

Dansk Folkeparti har ikke lagt sig fast på, hvad sådanne minimumsnormeringer præcist skal indeholde. Det vil partiet forhandle med andre interesserede partier om, ligesom DF vil tale med Ældresagen for at høre deres ønsker.

Men DF har nogle bud. Partiet foreslår bl.a., at der skal være minimumsbemanding på plejehjem, herunder krav om mindst to nattevagter. DF vil desuden gøre klippekortordningen med frit valg af ekstra service til en rettighed for alle ældre. Klippekortordningen blev indført på DFs initiativ ved en tidligere finanslov, men flere kommuner er under den socialdemokratiske regering begyndt at spare ordningen, som f.eks. kan bruges til en ekstra rengøring eller frisørbesøg, væk.

”Klippekortordningen giver de ældre frihed til at definere, hvad de selv har brug for af hjælp. Det er en ordning, vi mener skal gælde for alle ældre, uanset hvor de bor i Danmark,” sagde Kristian Thulesen Dahl.