DF vil ændre fertilitetslov: Æg skal ikke destrueres efter fem år

0
1188
Arkivfoto

Flere partier bakker op om borgerforslag, der vil fjerne fem års grænsen for opbevaring af æg til fertilitetsbehandling. “Jeg er meget postiv overfor borgerforslaget,” siger DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til Berlingske

Dansk Folkeparti bakker op om et borgerforslag, der vil ændre loven om fertilitetsbehandling, så kvinders æg ikke længere destrueres efter fem år. DFs sundhedsordfører Liselott Blixt siger til Berlingske, at hun ser så positivt på forslaget, at hun selv vil tage problemstillingen op.

“Jeg er meget postiv overfor borgerforslaget, så det skal tages op til en sundhedspolitisk drøftelse. Jeg tager det op på etisk møde, hvor vi diskuterer den her slags ting. Der er ministeren også med, og hvis der er flertal, så tror jeg, at det kan ændres uden et beslutningsforslag,” siger hun til Berlingske.

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Det er Julie Agerschou, der har stillet borgerforslaget om at afskaffe femårsreglen. Foreløbig har 31.000 skrevet under, og i Folketinget er der bred opbakning til forslaget. Både Radikale Venstre, Venstre og Socialdemokratiet serklærer sig positive i Berlingske overfor forslaget, der vil betyde en ligestilling mellem mænd og kvinder. Mens der er en fem års grænse for opbevaring er æg, er der således ingen tidsgrænse for opbevaring af sæd, der også kan opbevares efter at donor er afgået ved døden.

I følge Berlingske er fem års grænsen ikke fagligt men politisk begrundet. Den blev fastsat, fordi politikerne ved vedtagelsen ikke vidste, hvorvidt æg ville tage skade ved længere tids nedfrysning.

Forslagsstilleren Julie Agerschou fortæller i Berlingske om sin komplicerede graviditeter med omfattende fertilitetsbehandling. Hun har fået tre børn, hvoraf hendes første søn døde, hvorefter hun kun kunne få børn med fertilitetsbehandling. Hun har stadig æg opbevaret og finder det urimeligt, at de skal destrueres efter fem år.

“Det er mine æg, Jeg har gået gennem ild og vand for at få dem, og nu vil man bare smide dem ud uden grund? Jeg ved ikke, om vi kommer til at bruge dem, men jeg vil gerne have muligheden for selv at beslutte,” siger Julie Agerschou til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonement)

Borgerforslaget kan læses her

ANDRE MORGENNYHEDER:

DF vil have kulegravet domstoles alenlange ventetider

Skibby til regeringen: Kom nu med en langsigtet plan om infrastruktur

Twitter & Facebook: Pia Kjærsgaard: Hvor er politiet? | Skaarup om radiovært: Fuldstændig uacceptabelt