DF-rådmand vil gøre skandaleramt plejehjem til et af de bedste

0
1715
TV2-dokumentaren afslørede med skjult kamera, hvordan plejepersonalet på Kongsgården undlod at skifte den 90-årige Else Jensen, selv om hun havde tynd mave og blærebetændelse. Screenshot fra TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden"

Rapport afslører problemer med både ledelse, personaleudskiftninger og dårligt arbejdsmiljø på Kongsgården, hvor TV2-dokumentar afslørede omfattende omsorgssvigt. Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, vil gøre Kongsgården til et af kommunens bedste plejehjem

“Av, det gør ondt, det gør ondt”.  TV2-dokumentaren med den 90-årige demente plejehjemsbeboer Else Jensen, der blev udsat for groft omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, rystede Danmark. Det viste et plejehjem, hvor dele af personalet var ligeglade med beboernes trivsel, og hvor pårørende forgæves forsøgte at råbe ledelsen op.

Nu viser en ny rapport, hvorfor der har været så store problemer på Kongsgården. Det drejer sig om ledelsesproblemer, dårligt psykisk arbejdsmiljø, mistrivsel, store udskiftninger i ledelses- og personalestaben samt færre social- og sundhedsassistenter end på andre plejehjem

Siden 2019 er der dog sket fremskridt. I følge Dansk Folkepartis Jette Skive, der er rådmand for Sundhed & Omsorg, er der allerede handlet på mange af de problemer, der påpeges i rapporten.

Men står det til rådmanden, skal Kongsgården ikke bare bringes op på niveau med andre plejehjem. Jette Skive vil gøre det udskældte plejehjem til et kommunens bedste:

“Det skal være blandt de bedste og et af de mest eftertragtede i Aarhus. Jeg vil vise, hvad der kan lade sig gøre, når man sætter ind med fulde sejl. Det er jeg nu gået i gang med at skabe fundamentet for det, og jeg følger det helt til dørs,” siger Jette Skive i en pressemeddelelse.

Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Godt fundament

I følge rapporten er den handleplan, der blev iværksat foråret 2020, umiddelbart efter at kommunen fik forevist TV2’s optagelser, et ”rigtigt og vigtigt fundament” for at Kongsgården kommer helt i mål:

“Jeg er enig i de anbefalinger rapporten kommer med. Blandet andet at der skal skabes en ny god fælles kultur. Kompetenceniveauet skal hæves i personalegruppen og der skal mere ledelseskraft ind. Jeg har fra dag ét handlet på det, vi har set på TV. Jeg har afskediget personale. Har sat en ny robust leder ind, og opnormeret med endnu mere ledelse på Kongsgården. Jeg har sat flere sygeplejersker ind. Vi har kompetenceudviklet personalet. Min sundheds-og omsorgschef følger arbejdet med at forbedre Kongsgården meget tæt. Og vi fortsætter og kommer med yderligere tiltag, der er nødvendige for at nå målet,” siger Jette Skive.

Hun tilføjer, at det er vigtigt, at Kongsgården nu får arbejdsro:

“De skal kunne koncentrere sig fuldt ud om beboerne og pårørende og skabe et godt sted. Alle de nuværende medarbejdere er under et meget stort pres. Og det gør det meget svært at rekruttere nyt personale, og skabe et godt arbejdsmiljø med det pres de er i,” siger Jette Skive.