DF: Muslimsk læge misbruger sin autoritet i ramadan-videoer

0
3357
Mustapha Itani på en af ramadan-videoerne, som er lavet i samarbejde med den muslimske organisation iChange.

Dansk Folkeparti i Region Syddanmark vil have regionen til at forklare, hvorfor lægen Mustapha Itani har fået lov at lave religiøse videoer iført lægeuniform og regionens logo

Er det lovligt at propagandere med regionens tøj på? Hvem har givet tilladelse til optagelserne? Sådan lyder et par af de spørgsmål, som Dansk Folkeparti i Region Syddanmark har sendt til regionens ledelse. Anledningen er de otte ramadan-videoer, som regionsrådsmedlem for Venstre og læge Mustapha Itani har optaget på Odense Universitetshospital og som kan ses på Youtube og Facebook.

På videoerne, hvor Mustapha Itani er iført sin lægeuniform med regionens logo, giver han såkaldte sundhedsfaglige råd til muslimer om ramadan. Blandt andet anbefaler han rituelle afvaskninger, hvis man føler sig vred eller ophidset under fasten.

Misbruger sin autoritet

Lægens råd kritiseres af Lægeforeningen, og regionsrådsmedlem Marianne Mørk Mathiesen (løsgænger), der selv er læge, har klaget til både regionen og til lægeforeningen over videoerne. Hos Dansk Folkeparti er man også stærkt kritisk. Gruppeformand Thies Mathiasen har sendt flere spørgsmål om sagen til regionsledelsen, og regionsrådsmedlem Anne-Marie Palm-Johansen, der selv er sygeplejerske på Svendborg Sygehus, kritiserer skarpt Mustapha Itani på bl.a. facebook.

”Mustapha Itani misbruger Region Syddanmarks uniform og logo, og der er en stor risiko for, at nogen vil opfatte videoerne som en officiel udmelding fra en læge i regionen. Det skaber en enorm signalforvirring, og der tilmed tale om råd, som på ingen måder er sundhedsfaglige,” siger Anne-Marie Palm-Johansen til ditOverblik.dk

Du kan se videoen “Ramadan og vrede” her:

Profetens råd

På videoen ”Ramadan og vrede” forklarer Mustapha Itani, at man kan blive mere vred og irritabel, når man faster. Det skyldes at blodsukkeret falder, hvilket svækker hjernens pandelapper, hvorfra vi kontrollerer vreden. Mustapha Itanis råd i videoen er, at man skal flytte sit fokus, så man ikke tænker på vreden, og han henviser til Profeten Muhammed:

”Profeten har i en af sine beretninger sagt, hvis I bliver vrede mens I står op, så sæt jer ned. Og hvis I fortsat er vrede, så læg jer ned. Ved at skifte stilling, er vi med til at flytte fokus…”.

Mustapha Itani siger også følgende – igen med henvisning til profeten:

”Vrede er djævlen, og djævlen er skabt af ild, så hvis I bliver vrede, så foretag den spirituelle vask…”.

Bruger Koranen istedet for sin lægefaglighed

Om disse råd, siger Anne-Marie Palm-Johansen:

”Han siger, at der er tale om sundhedsfaglige råd, men det her har intet med faglighed at gøre. Hvis man får det dårligt, fordi man faster, vil det lægelig råd selvfølgelig være, at man skal spise noget. Ikke at man skal begynde at lægge sig ned eller lave rituelle afvaskninger. Mustapha Itani bruger ikke sin lægefaglighed, han bruger Koranen, men han optræder som en af regionens læger. Det provokerer mig virkelig,” siger hun.

Anne-Marie Palm-Johansen (DF), regionsmedlem i Region Syddanmark.

Vil fremover bruge neutrale omgivelser

Mustapha Itani erkender i dag overfor Avisen Danmark, at det var en fejl at optræde på videoen iført Region Syddanmarks logo og i hospitalsomgivelser. Han har dog ingen planer om at fjerne videoerne fra nettet.

”Jeg står inde for det sundhedsfaglige i videoerne. Dem er der otte af, og det er kun sporadisk at jeg inddrager religionen. Det er en kommunikationsmetode, og det sker ikke i forkyndelsesøjemed. Kunsten er at tale et sprog, som modtagergruppen forstår,” siger han til Avisen Danmark.

Mustapha Itani mener selv, at det ikke strider mod lægevidenskaben, når han mod vrede anbefaler afvaskning med koldt vand. ”Det er en psykologisk måde at flytte fokus fra vreden på,” siger han.

Læs også: Muslimsk læge giver råd om ramadan: “Djævlens vrede kan fjernes med spirituel vask”