Venstrefløjen vil have afskaffet tildækningsforbuddet, som blev indført for et år siden. ”Burkaforbuddet er et klasseeksempel på symbolpolitik,” siger de radikales udlændingeordfører
Burka og niqab skal igen være lovlige i gadebilledet, hvis det står til regeringens støttepartier Radikale og Enhedslisten. De to muslimske klædedragter, som dækker ansigtet, har været forbudt i Danmark i præcis et år. Men nu vil den nye S-regerings støttepartier have forbuddet ophævet. Det skriver Ritzau.
»Vi synes, at der er behov for, at Danmark kommer væk fra al symbolpolitikken og får kigget på reelle løsninger. Der er burkaforbuddet bare et klasseeksempel på den symbolpolitik, den tidligere regering valgte at føre,” siger De Radikales integrationsordfører, Katrine Robsøe, til Ritzau.
»Det er overflødig lovgivning, og folk skal have lov at gå klædt, som de har lyst til. Selvfølgelig skal vi arbejde for bedst mulig integration, men det har jo ikke noget at gøre med, om man går tildækket i det offentlige rum,” siger Søren Egge Rasmussen, som er fungerende politisk ordfører i Enhedslisten.
Siden tildækningsforbuddet blev indført den 1. august 2018, er der rejst 39 sigtelser for overtrædelser, heraf handler de 22 om burka og niqab.
Tildækningsforbuddet blev til på initiativ fra Dansk Folkeparti. Det blev vedtaget af DF, V-LA-K-regeringen og Socialdemokratiet. Flere LA-medlemmer stemte imod sammen med radikale, SF, Enhedslisten og Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet.
Muslimsk debattør: Burkaforbud et skridt i bekæmpelsen af islamismen
Danmark er blot et af en række lande i både Europa, Mellemøsten og Afrika, der helt eller delvist har forbudt burka og niqab. Da forbuddet blev indført, fik det ros fra den britisk-amerikanske læge og forfatter Qanta A. Ahmed, der selv er muslim. Hun skrev i et debatindlæg i Politiken for et år siden:
”Danmark tager med sit forbud et markant skridt mod at bekæmpe islamismen – en beslutning, jeg støtter som troende muslim, der bekæmper islamisme. Islamismen er en totalitær bedrager, der ønsker at kapre islam.Ved at eliminere niqaben fjerner man et af de nyortodokse muslimers stadig mere polariserende symboler fra det offentlige rum. Det er kun islamister, der forlanger af deres kvinder, at de skal tilsløre deres ansigt, og det sker gennem en forkvaklet udlægning af koranen, som ikke har noget med islams oprindelse at gøre,” skrev Qanta A. Ahmed i Politiken.
Samme Politiken kalder i dag i sin leder tildækningsforbuddet for farlig symbolpolitik. At burkaen og niqaben ifølge Qanta A. Ahmed hænger sammen med de ekstreme islamiske retninger salafisme og wahabisme, forholder lederen sig ikke til.
“Det er kun islamister, der forlanger af deres kvinder, at de skal tilsløre deres ansigt, og det sker gennem en forkvaklet udlægning af koranen”
Qanta A. Ahmed, læge og forfatter, i Politiken
Avisleder: Grotesk kvindesyn
Også Kristeligt Dagblad skriver leder om det et år gamle forbud. Her mener chefredaktør Erik Bjergager til gengæld, at burkaforbuddet har været nødvendigt:
”Burka og niqab symboliserer det groteske kvindesyn, at en kvinde først kan vise sig på åben gade, når hun dækker sig til. En kvinde tolereres først, når hun ikke kan ses. Det kvindesyn må bekæmpes med de midler, som vi har til rådighed herhjemme, også selv om det først og fremmest er symbollovgivning,” skriver han.
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard mener ligeledes, at burkaforbuddet har gjort en forskel.
»Der er ingen tvivl om, at det har stor betydning, at vi har indført det forbud. Fra Danmarks side er det vigtigt at sige, at vi ikke vil have islam i Danmark på den måde. Vi vil ikke stå at tale med en brevsprække for at sige det ligeud,” siger hun til Ritzau.
Læs også:
Muslimske lande i Nord- og Vestafrika forbyder burka og niqab